Р. Христов: Правителство между ГЕРБ-СДС, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ е идеалният вариант след 11 юли

Костадин Костадинов, Илия Лазаров, Румен Христов и Александър Йорданов.

Местните структури на СДС са подкрепили кандидата на ИТН на частичните местни избори за кмет в Благоевград, призна председателят на партията Румен Христов в студиото на „Лице в лице“ по бТВ.

Няма коалиционно споразумение между ГЕРБ и СДС по отношение на местните избори и на национална конференция структурите на партията са получили свобода да вземат решение кого да подкрепят при вота за кметове и общински съветници с препоръка да не сключват споразумения с БСП и ДПС, обясни Христов.

Няма обаче опасност местните структури на СДС да подкрепят по свой избор кандидати от други партии на предстоящия парламентарен вот на 11 юли, защото за тях има коалиционно споразумение с ГЕРБ и решение взето от Националния съвет на сините, каза Христов.

Коалицията между ГЕРБ и СДС не е конюнктурна, а осъзната и се основава на обща визия по важните въпроси – прозападната ориентация на България и пазарната икономика, заяви партийният лидер.

Според него ниската избирателна активност в Благоевград е показала, че „на хората им е омръзнало от политиците и не трябва да се правят толкова често избори“. Също така, по неговите думи, трябва да се вземат предвид и проблемите с машините за гласуване, които възникнаха в Сърница.

Идеалният вариант след изборите на 11 юли е да има правителство между ГЕРБ-СДС, „Има такъв народ“ и „Демократична България“, защото и трите партии имат еднакви становища по важните въпроси като прозападната ориентация на България, смята Христов, който се надява в следващия парламент да има поле за диалог, каквото е липсвало в последното народно събрание.

По неговите думи оттеглянето на Борисов като кандидат за премиер дава възможност за такъв диалог и за промяна на ГЕРБ. А иначе може да се стигне отново до ситуация „партиите на протеста“ отново да нямат мнозинство и да се обърнат към „партиите на статуквото“.

„В политиката никога не трябва да се казва никога“, каза Христов по повод на заявеното нежелание на „Има такъв народ“ и „Демократична България“ да преговарят с ГЕРБ за съставяне на кабинет.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here