Приз за проявена смелост получи от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков Цецка Цекина, която заключи обирджията, нахлул в банка в центъра на Дупница миналата седмица.


Припомняме, че случаят разтърси Дупница. Около час и половина след обира беше задържан Крум Йорданов. От прокуратурата съобщиха, че откраднатата сума е около 50 000 лв.
Освен Цекина, призове днес получиха и двете банкови служителки от Варна Кристина Костова и Снежанка Йорданова, които успяха да предотвратят обир в същия ден.
„Бих искал да обърнем повече внимание на три жени с качества, които не се забелязват често. Очевидно, не са много хората с необходимия кураж в критични моменти да реагират хладнокръвно, да преодолеят опасността и да запазят самообладание, когато срещу тях е въоръжен престъпник. Именно затова ръководството на МВР смята, че трябва да отличи действията им.


Една от тях – Цецка Цекина сама осъществи „граждански арест“ при извършване на престъпление и с правомерното си действие прояви героизъм, оставайки сама с въоръжен човек в затворено помещение. Тя рискува живота си и аз, като министър не мога да остана безразличен. Благодаря й за себеотрицанието, за смелостта и доблестта, за изпълнения граждански дълг.
Те са герои, вместо да отстъпят и да се подчинят на нападателя, каквато би била обичайната реакция, с действията трите служителки помогнаха и на МВР нападателите да бъдат заловени и те ще отидат на съд.“, каза Рашков. На церемонията присъстваха още заместник-министрите на вътрешните работи Енчо Мирчев и Емил Ганчев, изпълняващият длъжността главен секретар на МВР главен комисар Стоян Темелакиев, директорите на Областните дирекции на МВР в Кюстендил и Варна.
Цецка Цекина работи като касиер в банката в Дупница. Още с влизането в на клиент, който изглеждал съмнително, тя натиснала паник-бутона, заключила вратата и така успяла да възпрепятства действията на нападателя. Мъжът произвел изстрели, изблъскал я, успял да грабне наличните в касата средства, да освободи вратата и да избяга. Благодарение на подадения от служителката сигнал и нейната първоначална реакция, при предприетите незабавни оперативно-издирвателни действия за по-малко от час и половина от извършеното престъпление мъжът бе установен и задържан.

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here