Градоначалникът на Дупница Методи Чимев и кметът на селото Кирил Огненски. Снимката е от първата копка на ремонта на водопровода в селото.

Община Дупница светкавично организира нов конкурс, за да намери фирма, която да извърши сондажа за минерална вода в село Бистрица само седмица, след като се разбра, че одобреният вече изпълнител е загубил интерес.

Както съобщихме, оказа се, че одобрената фирма „Геосервизинженеринг“ АД от Асеновград с управител Живко Сариев не отговаря на поканите на общината да подпише договор за извършване на дейността. Дружеството беше единственият кандидат по обявената от общината поръчка. Комисията беше оценила офертата с 60 точки.
Плановете на общината са да превърне село Бистрица в малката Сапарева баня и атрактивна туристическа дестинация, изваждайки минералната вода, която е установено, че има в района. Отказът на фирмата беше като студен душ, но явно от местната администрация не се отказват от проекта. За минералната вода и сондажа се заговори активно още през 2019 г. Бяха отпуснати и средства, заложената сума е 646 593 лв. без ДДС и 775 899,60 лв. с ДДС. Тъй като се оказа, че оформянето на документацията за задвижването на проекта е доста обемно, от общината не смогнаха да стартират поръчката миналата година. За да не се загубят средствата, предвидени за сондажа, се наложи актуализация на бюджета на общината.

Припомняме,че беше заявено и намерението да се изгради атрактивна конструкция над местността Софраджик, от където се открива красива гледка над Дупнишко.
А иначе проучванията показват, че в селото има минерална вода с температура около 60-63 градуса на 1200 метра. Целта е да бъде „уловен“ дебит между 20-25 л/сек, което ще надхвърля два пъти и повече от този на гейзера в Сапарева баня. Оферти се приемат до 8 юли.
Селото е като квартал на Дупница. Още щом се заговори за минерална вода, цените на имотите в Бистрица скочиха. Вече има проекти за изграждане на нови къщи за гости с басейни, къмпинги. В края на миналата година съветникът Леонид Хаздай поиска разрешение от Общинския съвет да одобрят намерението му да строи къщи за гости в селото. Нова инвестиция има намерение да прави и бизнесменът Спас Михайлов, който от години има къща за гости в селото.

2 КОМЕНТАРИ

  1. Няма проблеми! Сега шивачлето от махалите край Бараково дето ГЕРБ набутаха за кмет на Дупница ще даде да „изкопаят“ минерална вода на „Меридиан“ или на „Галчев“ или на Федята от Перник и ще приберат парите, както досега!

  2. Шивачо ще копа сам ако требе за тия пари с голи ръце да изкара вода най големио лъжец и крадец е това и се казва Методи Чимев

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here