“Работили сме с Венци Славов заедно в периода 1979 – 1982 година. Аз като треньор на юношеския национален отбор, той като състезател. Имам прекрасни впечатления от него. С  такива хора като него се работеше чудесно. Беше много дисциплиниран в работата си” , каза кюстендилския специалист Владо Велинов

Пет отбора за баскетболисти до 10 години участваха в третия турнир в памет на една от легендите на Балкан Венцислав Славов. Това бяха домакините от БалканМиньор 2015 (Перник), Марек (Дупница) и два отбора на Рилски спортист (Самоков).

Всеки отбор изигра по два мача в “Арена Ботевград”, като всички получиха специални Купи за участието си. Отборите бяха наградени от внуците на Венци Славов – капитанът на юношеския тим на ботевградчани Александър (15 год.), Ванеса (13 год.) и Димитър (9 год), които също вече вървят по стъпките на своя дядо – трикратен шампион с Балкан в периода 1987-1989. Срещите наблюдаваха и съпругата на Венци Славов – Олга и една от дъщерите му Стефка Славова.

От своята втора дъщеря – Радостина Венци Славов има още двама внука – Дарина (11 год.) и Илиян (4 год.), които живеят в Пловдив.

Случи се и един емоционален момент на турнира по време на втората част от мача между Балкан и Рилски спортист -1. Срещата бе прекъснат за секунди, след като най-малкият внук на легендата, който носи и името на своя дядо – 2-годишният Венци влезе в игрището в опит да стреля топката към коша. Зрителите аплодираха малкия Венци, а в този момент сякаш и самият Венци Славов днес бе дошъл при нас на турнира.

Ето какво каза за Венци Славов пред клубния сайт на Балкан кюстендилският треньор Владимир Велинов, който е регионален координатор за зона “Рила” на БФБ и е част от организацията на надпреварата: “Работили сме с Венци Славов заедно в периода 1979 – 1982 година. Аз като треньор на юношеския национален отбор, той като състезател. Имам прекрасни впечатления от него. Те бяха едно трио от Балкан Ботевград – Венци Славов, Данчо Колев и Сашо Везенков, с които постигнахме един забележителен успех за българския баскетбол – трето място на Европейско първенство. С  такива хора като него се работеше чудесно – и като характер, и като отношение към съотборниците си. Беше много дисциплиниран в работата си. Мога да кажа само добри неща за него.” 

Относно турнира в Ботевград наставникът на „Велбъжд“сподели, че е останал с добри впечатления. “Прави ми впечатление, че във всеки отбор има поне по 4-5 много талантливи деца. Разбира се, те имат различна подготовка, но са много малки и тепърва ще има да се развиват. Идеята е след този турнир да направим още фестивал за 10-годишните с повече отбори, в който да се включат областите “Рила”, „Витоша“ (София – град) и Родопи (Пловдив, Пазарджик, Хасково). Турнирът ще е в началото на юли месец.”

 Източник и снимки: balkan-basket.com

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here