Юристът на дружеството Екатерина Вададжийска

Туристическото дружество „Рилски турист“ Самоков вече не е част от Български туристически съюз. С 53 гласа „за“, 18 „против“ и 15 „въздържа ли се“ дружеството е аут от съюза. Рестрикцията е заради действията, свързани с издаването на нотариални актове за собственост на х. „Шумнатица“, „Мусала“- каменната нова и старата хижа, които разбуниха духовете в Самоков и повдигнаха много въпроси относно дейността на дружеството.

Казусът е от декември миналата година, а с него вече се е заела прокуратурата, образувано е досъдебно производство. Това е и основната причина за изключването на самоковци от БТС.
С изхвърлянето на Туристическо дружество „Рилски турист“ Самоков губи 14 хижи и заслони в Рила. Като представител на БТС, по силата на удостоверение от 2006 г., местното дружество сключва договори за стопанисване и управление им. Сега те автоматично са прекратени. Всички стопани на хижи вече са уведомени за промяната. Добрата новина, е че няма да има сътресения за тях, те просто ще сключат нови договори директно с БТС.
„С това ръководство на местното дружество до къде ще стигнем? Намираме се в планината, туристически град сме, а сме аут от БТС“, коментират шокирани самоковци. Те настояват да се вземат мерки, за да се спре пропадането на ТД „Рилски турист“.
Моментът е ключов, за утре е насрочено Общо събрание на ТД ”Рилски турист” Самоков, на което ще се избира Управителен съвет. Настроенията в момента обаче са да остане същото управление в лицето на Екатерина Вададжийска като член на Управителния съвети и юриста на дружеството Иванка Стефанова.
„Как ще искаме промяна, ако оставим същото управление? Годишно приходите от всички хижи в Рила са около 75 хил.лв. Публично известно е, че дружеството има и големи задължения към НАП и община Самоков, натрупани за такса „смет“ и данък „сгради“. Борчовете са за около 125 000 лв. Трябва да се замислим какво ще се случи с туристическата дейност в рилския град и да се запитаме къде са отивали приходите. Защо председателят допусна да се стигне до това положение? Усилено се носят слухове, че предстои продажби на туристическите хижи? Чакаме отговор на въпроса как хижите „Мусала“ и „Шумнатица“ от изключителна държавна собственост се оказа собственост на ТД „Рилски турист“ с нотариални актове?“, коментират запознати.
„По случая се води досъдебно производство за незаконни дейности от страна на ръководството на ТД „Рилски турист“. Проверява се къде са приходите и има ли черна каса? От декември 2020 г. прокуратурата проверява и за незаконно присвояване, факт са нотариалните актове на двете хижи, които са изключителна държавна собственост, а се оказват в актива на дружеството.“, коментират от туристическия бранш в Самоков.
Вижте видеоканала ни:


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here