21 самоковци се целят в парламента, Бат Сали и внучка му в отбора на ДПС, В. Зашкев изплува в листата на ДБО, БСП залага на М. Михайлов

21 души от Самоковско са се прицелили към местата в следващия парламент. 23 партии и коалиции ще се борят за народния вот на предсрочните парламентарни избори на 11 юли 2021 г. Бърз преглед из партийни листи за избирателен район София област показва, че повечето от кандидатите от Самоков са доста добре познати, макар някои от тях да се появяват с нова политическа окраска.

Валентин Милушев

Сред разпознаваемите лица са бившият депутат Валентин Милушев, който отново е позициониран на пета позиция в листата на коалицията ГЕРБ – СДС. Под №15 е и бившият заместник- началник на ОД на МВР-София област Цветан Сичанов. Той е бивш народен представител. На последните местни избори Сичанов беше кандидат за кмет и общински съветник от „Народен съюз- БЗНС, Гергьовден.“
Единственият самоковец в „БСП за България“ е общинският съветник Михаил Михайлов. Той не може да се похвали с богат политически опит, работи като учител в местно школо. Михайлов е поставен на 3-о място в листата. От скоро е председател на Общинския партиен съвет на БСП в Самоков.

Младият кардиолог д-р Андрей Андреев отново е в отбора на „Демократична България- Обединение, но вече на „престижното”последното 14-о място. Той е син на ендокринолога Александър Андреев, който за около две години беше председател на СДС –Самоков, а в последствие за известно време председател на ДСБ-Самоков. Самоковци помнят, че Ал. Андреев напусна с гръм и трясък формацията на т.нар. „Градска десница”.

Изненадата в листата на демократите е Васил Зашкев, който е изстрелян на третата позиция. Той не участва във вота през април, а на местните избори в края на октомври 2019г. не успя да се пребори за място в местния парламент. На пето място е записан Стоян Чакалов. Любопитно е и присъствието на един известен ромски активист, участник във всевъзможни телевизионни предавания Христо Николов- той заема осмата позиция в листата на ДБО.

Най- многобройна е самоковската група от кандидат- депутати на ДПС. Водач е Цветан Енчев.

Вътре е Александър Методиев- Бат Сали, който е на трета позиция, общински съветник и бивш народен представител. Методиев участва и в предишния вот, тогава благодарение на ромската любов той събра над 2143 преференции. Колоритният самоковец тогава съобщи, че отстъпва депутатското си мястото на водача на листата на партията за областта Румен Коларов. Куриозно е обстоятелството, че Коларов въобще го няма в списъка с кандидат- депутати на ДПС. Младата ромска надежда Рамона Радкова-Илиева няма никакъв опит в политиката, но пък е дъщеря на бившия съветник Ангел Радков. Тя е на пето място в листата. На седма позиция се нарежда Веселина Василева- внучка на фамозния Бат Сали и председател на младежката организация на ДПС за София област. На 16 място е Йордан Сугарев- той за първи път попадна в Общинския съвет на Самоков. Сугарев участва и в предишните парламентарни избори. Не става ясно защо е слязъл с осем места надолу.

В редиците на патриотите изненадващо цъфна и шефът на звеното на РЗИ в Самоков Георги Николчов. Той е на почетното предпоследно място -15-то. Страстният авджия Николчов беше отлюспен от новото ръководство на ВМРО-Самоков. Отсъства активистката на ПП „Воля“ Цветелина Джелепова, която не е била включена за изборите. Георги Хаджийски, който за втори мандат е кмет на самоковското с. Драгушиново, също е понижен – преместен е от десето на тринадесето място.
Димитър Слатински, които е инвалид и културтрегер, наричан от всички Слатката, отново е в листата на „Български национален съюз „Нова демокрация“ и заема престижното трето място. Той има славата на спорен опозиционер.
Новопоявилите се патриоти от ПП „Възраждане“ представят напълно неразпознаваем кандидат. Иде реч за Георги Д. Прасков, който е сложен на 4-та позиция. Никой в Самоков обаче не помни той да е участвал в политическия живот на общината. Някои от гражданите на Самоков твърдят, че работи като компютърен специалист.

Ветеринарят Райко Масларски отново ще вика „Изправи се! Мутри вън?“ на предстоящия вот. Той също е слязъл с една позиция надолу- от втори е станал трети. През годините Масларски извървя дълъг път, сменявайки партия след партия. Бил е член на БЗНС-казионен, БЗНС-Врабча-1, ВМРО, СДС, ДБГ. Преди два мандата беше общински съветник от МК „Бъдеще за Самоков- СДС ”.
В листата на борците с мутрите е и Лъчезар Заркин. На последните местни избори той го играеше десен кандидат- беше номиниран от партията на Софиянски „Съюз на свободните демократи”. Помнят го и като активист на ПП „Воля“. Прави впечатление, че този политически номад живее в чужбина, но никога не пропуска да се кандидатира във всевъзможни избори.

Републиканците на Цветан Цветанов този път са без кандидат от Самоков. Явно фолк певецът Бичаков е разбрал, че не е редно след като е избран за кмет на с. Бели Искър от листата на ВМРО да се появява в разни други листи.
Организационният секретар на партията на Слави Трифонов „Има такъв народ” Виктория Василева отново е водачка на листата в Софийска област- абсолютно непознато лице за самоковци. На втора позиция е областният координатор Георги Георгиев. На пето място се подрежда самоковката Цветанка Войнова. Тя е съпруга на бившия шеф на Агенцията по храните –Йордан Войнов. Той беше известен като протеже на бившия министър на земеделието в първото правителство на Борисов и след като престоя около три години на този важен държавен пост, беше отстранен от там с шумен скандал. И. Войнов наследи от баща си кланица в самоковско село. На десето място в тази листа е позиционирана дъщерята на известния кабелен оператор и екссобственик на местна кабеларка Николай Вецев. Паолина Вецева –Добрева живее в София и е почти непозната за избирателите в община Самоков.
И за цвят сред претендентите за депутатски места в следващото 46 НС отново откриваме името на небезизвестния Асен Караманчев. Той е в листата от ПП „Партия на зелените“ поставен е трето място и шансовете му да събере гласове в изборите са минимални. Той е наясно, че няма как да стане народен представител, но участва на олимпийския принцип, че е важно участието.
Олигархичната конструкция ПП „Гражданска платформа Българско лято” също е включила в своите редици една жена работеща в сферата на туризма. Става дума за Ивелина Владимирова- отредено й е 11-то място. Баща й Влади Владимиров беше един от първите шофьори на патриота Волен Сидеров и в последствие един от първите председатели на местните структури на ПП Атака. С течение на времето беше изтласкан от тази позиция .Бащата на споменатата кандидатка успя да издаде две обемисти книги. По паметливите си спомнят, че Владимиров на предишните избори беше кандидат от името на партията на Расате-БНС.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here