Кметът на Дупница Методи Чимев се солидаризира с протестиращите от Самораново на площада в Дупница обяви, че проектът за водния цикъл е в МРРБ, където стои на трупчета от времето на дупничанина- премиер Пламен Орешарски, а протестът определи като напълно справедлив.
„На политическа провокация мирише планираният за събота протест пред общината на жителите на Самораново. Още повече, че вече в селото текат спешни ремонти на ВиК мрежата. Стана ясно, че общината купи нужните материали, за да се сменят тръбите на улица с дължина от 350 м. Работата е в ход, за се овладее ситуацията с авариите.“, това заяви независимият съветник Георги Василев Градевски. Той взе участие в предсесийно заседание с участието на кмета Методи Чимев и шефа на ВиК Илия Илиев. Темата е била присъединяването на местното дружество към „Кюстендилска вода“.
Кметът на Дупница инж. Методи Чимев и Георги Градевски- Конъна, общински съветник от Глас народен сред протестиращите
Припомняме, че в края на май над 300 жители на селото се събраха на протест пред общината. Те са недоволни от качеството на водата, честите аварии и състоянието на водохващането над селото. Хората поискаха спешен ремонт на мрежата.
Първан Дангов в разговор с Пламен Соколов, вляво с бялата риза е Костадин Севдин, вдясно Иван Танев от „Глас народен“.
„Организаторите на портеста, фамилия Севдини начело със съветника Костадин Севдин, отлично знаят къде е заровено кучето, а именно в Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Дупничанинът Пламен Орешарски беше начело на правителството, когато беше отрязан проектът за воден цикъл на Дупница. По проекта беше заложен ремонт на мрежата по селата, в града, изграждане на пречиствателна станция. С писмо с подписа на Орешарски ни е съобщено, че пари за ВиК мрежа на община Дупница няма се дадат. Така искането за финансиране беше отхвърлено и се сложи кръст на проекта за воден цикъл за 30 млн. лв. Срокът за финансиране изтече, след като Орешщарски падна от власт. Проектът е перфектен, той е в сила и до днес, но няма финансиране.
Георги Градевски, вдясно, и Станислав Павлов.
Вместо да си чешем езиците с протести на площада в Дупница, трябва да отидем пред МРРБ. Не виждам какво би променила и оставката на шефа на ВиК. И мен да ме сложат, и Севдини да сложат или бунтарят, дето държи знамето на протеста, пари в общинския бюджет за ремонти няма. Само в Самораново мрежата е над 13 км.“, коментира Градевски. Той обяви, че е твърдо против община Дупница да влезе във водната асоциация.
„Дадоха се пари за Кюстендил, за Сапарева баня, в момента даже правят мрежа в отдалечените ромски махали в Кюстендил. Но за Дупница все няма.
Проблемът ни с мрежата ще се задълбочи с влизането ни във водната асоциация. Винаги съм бил против и не съм го крил. Дълговете на „Кюстендилска вода“ са над 4 млн. лв. На ВиК Дупница са под 1 млн. С влизането ни в асоциацията цената на водата се покачва на над 2 лв. Това означава, че ние абонатите от Дупница ще вкараме допълнително в „Кюстендилска вода“ над 1,5 млн. лв от увеличението. Разбрах, че в замяна те ще ни дава около 150 000 лв. за ремонти по мрежата. Е няма как да стане това присъединяване. По- добре парите от увеличението в цената на водата да си остане при нас и да се вложи за подмяна в града и селата.
Затова съм убеден, че рябва да се протестира през министерството, за да дадат пари и на нас както на Кюстендили и Сапарева баня.
Мястото на протеста не е площада в Дупница, около това се обединихме всички присъстващи на събранието. Срамното е, че то 33- а съветници дойдоха само 13. Съветниците подцениха темата.“, добави Градевски.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here