Кметът Калин Гелев и зам.- министърът на околната среда и водите Ренета Колева дадоха старт на проекта за рекултивация и закриване на депото край Сапарева баня. На първата копка присъстваха също зам.-областният управител на Кюстендил Георги Илинов, представители на община Сапарева баня и на фирмите, участващи в проекта. Той се финансира по Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020“ и е на стойност близо 950 000 лв., от които 806 524 лв. са европейско и 142 327 лв. национално съфинансиране.


С реализирането на проекта се цели подобряване на управлението на отпадъците на територията на община Сапарева баня и ограничаване на рисковете за околната среда и здравето на населението на територията на общината посредством осъществяване на техническа рекултивация на депо за неопасни отпадъци на община Сапарева баня. Изпълнението на проекта е във връзка с процедура по нарушение на правото на ЕС по дело С-145/14 на Съда на ЕС.


Както вече съобщихме, за изпълнител на рекултивацията беше избрано ДЗЗД „Рекултивация 2021“, в което участват фирмите „Нивел Строй“ и „Инфраинжстрой“ с управители Велко Руйков и Рени и Цветан Господинови. Договорът е подписан на 7 май и е на стойност 874 282,20 лв. Техническата рекултивация ще струва 667 121,55 лв. и трябва да бъде извършена за 180 дни., стойността на биологичната е 73 736,34 лв., а работата ще продължи 36 дни.


Проектът включва техническа рекултивация и биологична. Техническата рекултивация се финансира по проект. Биологичната със средства от бюджета в размер на до 61 689,94 лв. без ДДС. На място ще се извърши изкопаване и предепониране на отпадъци, оформяне на отпадъчното тяло, полагане на изравнителен слой, направа на газовите кладенци, направа на газосъбирателната система, полагане на запечатващия пласт от горния изолационен екран, полагане на рекултивиращия слой от почва.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here