Старши експертът в Областна администрация-Перник Александър Александров е бил освободен експресно от поста дни, след като беше регистриран като кандидат- депутат от ГЕРБ.
Самият Александров, който е общински съветник в Общински съвет Перник, съобщи за рокада в профила си в социалната мрежа. Съпартийците му от ГЕРБ излязоха с декларация до президента Румен Радев и премиера, с която осъжда уволнението.
„Когато встъпи в длъжност, д-р Симеон Василев заяви, че целта му е да организира честни избори. Явно под „честни избори“ се разбира собствената му дъщеря да бъде на второ място в листата на БСП, а политическите опоненти да бъдат елиминирани по един, или друг начин.“, написа Александров, като озаглави текста „История за едно изчегъртване, за един страхлив областен управител и войната срещу политическите опоненти.“
Новият областен управител на Пернки д-р Симеон Василев встъпи в длъжност преди две седмици. Александров твърди, че за това време той нито веднъж не е бил повикан да разговаря с губернатора. По думите на уволнения, са водени разговори, за да се уточни, че именно той е част от листата на ГЕРБ-СДС за вота на 11 юли, която беше регистрирана в понеделник.
„Вчера, когато ПП ГЕРБ регистрира листата си с кандидати за народни представители в 14 МИР- Перник, областният управител е повикал служители на администрацията, за да се увери, че аз съм същото лице, което е намерило място в „армията на врага“ и веднага е наредил да бъда освободен. За целта се наложи да използва служители на администрацията, макар нееднократно да съм заявявал, че ако той пожелае, ще си стиснем ръцете и ще напусна веднага, както подхожда на всеки мъж. Подписах заповедта, защото публичната длъжност за мен никога не е значела просто заплата, а винаги ме е правила щастлив. Подписах я и защото никога не съм се крил и не съм бягал от отговорност. Подписах я, защото човек следва да има принципи, които да следва. Датата е 08.06.2021, но се усеща като 09.09.1944г.“, споделя още Александров в профила си във фейсбук.
Общинският съвет в Перник прие декларацията, с която остро осъди освобождаването му от заеманата длъжност в държавната администрация по политически причини. Текстът на документа беше предложен от председателя на групата на ГЕРБ Денислав Захариев и подкрепен от мнозинството от съветниците от различни политически партии. Декларацията е адресирана до президента на България Румен Радев, министър -председателя на България Стефан Янев и председателя на Националното сдружение на общините в България инж. Даниел Панов.
„Уведомяваме Ви за безпрецедентен случай на упражнен политически натиск върху действащ общински съветник, който е освободен от заеманата от него експертна длъжност в Областна администрация – Перник, само ден, след като същият е регистриран като кандидат за народен представител от листата на Коалиция ГЕРБ – СДС.
Този акт е директна намеса в работата на Общински съвет-Перник, тъй като с оглед законовите си правомощия областният управител може да блокира дейността на местния законодателен орган на база политическите възгледи на съветниците в него.
Случилото се с колегата Александър Александров дава ясна индикация за заплахата от упражняване на политически натиск върху всеки един от нас от страна на Областния управител на Област Перник. Това действие е явно погазване на демократичните принципи, заложени в Конституцията на Р. България. ОбС-Перник остро осъжда упражняването на натиск върху всеки един гражданин на Република България на база неговите политически възгледи. Противопоставяме се на всяко действие, което води до възпирането на дейността на всеки един от нас, а именно да защитаваме интересите и нуждите на нашите съграждани.“, се казва в декларацията.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here