Кметът на Петрич Димитър Бръчков се оплака на служебния строителен министър Виолета Коминова за фрапиращи и куриозни финансови корекции по проекти на ОП „Региони в растеж“. От община Петрич информираха, че Бръчков, който е член на УС на НСОРБ, е участвал в срещата със служебния министър и кметове на други общини.
В края на миналата седмица от МРРБ съобщиха, че са назначили проверки за това как са изпълнявани проекти по оперативна програма „Региони в растеж“.


По-късно пък гръмна скандала, че проверка тече и по проекти по програма „Околна среда“, а в центъра са общините Благоевград, Петрич, Сандански и Гоце Делчев, където бяха изградени инстлации за компостиране и третиране на отпадъци. Вътрешният одит е показал, че една и съща фирма е навъртяла оборот от 96 млн. лв. по проекти по програмата, като голяма част са от Югозапада. Въпросното дружество е собственост на семейство Аглика Георгиева и свекър й Димитър Георгиев. Сред осъществените проекта са изграждането на компостираща инсталация за депото, обслужващо Сандански, Струмяни и Кресна за 9 357 337.14 лв., на инстлацията в Петрич на стойност 10 112 622.95 лв., в Гоце Делчев за 9 136 517.51 лв. и в Благоевград за 11 945 990 лв., съобщава „Струма“.
А иначе сред срещата с кметовете днес от министерството информират, че са запознати с проблемите по проектите по „Региони в растеж“ и вече са назначени проверки на дейността на Управляващите органи. Очакват се предложения за решение.
Дискутирана е била и темата за изменение на Закона за ВиК, предвиждащо задължителна консолидация в сектора. Димитър Бръчков е заявил отново, че община Петрич е против окрупняването. Припомняме, че общината напусна водната асоциация. Основният мотив е, че окрупняването автоматично ще обезсили местните власти, за които ще останат само пасивите, а активите от общинските водни дружества ще бъдат за Асоциациите по ВиК.
Качеството на услугата при консолидация, както и цената на питейната вода са другите проблеми, които изразяват кметовете. Министър Комитова изрази съгласие с позицията на НСОРБ. Трезвото разбиране е за равнопоставено разглеждане на всички форми на собственост на ВиК системите. Кметовете предложиха и да бъде създаден фонд за развитие на неконсолидираните територии, паралелно с възможностите за реализиране на инвестиции в останалите райони.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here