Общински съвет Разлог се запъна да продаде терен, на който „Водни и енергийни спестявания“ АД с управител Илко Йоцев да обособи фотоволтаична централа. Предложението към местния парламент беше да одобри да се проведе търг за терена с начална цена на имота от 168 000 лв. или 1000 лв. на дка.
Предложението събра 13 гласа „за“, 3 „против“ и 3 „въздържал се“ и предложението не беше прието. Имотът се намира в местността Ибидимици и в село Баня и е с площ 168 840 кв.м. ОбС обаче не одобри пазарната цена на имота в размер 168 000 лв., нито начална конкурсна цена в размер на 79 380лв. без ДДС.
Темата с фотоволтаичният парк не е нова. През август миналата година ОбС Разлог даде зелена светлина на кмета Красимир Герчев да преговаря с фирмата за създаване на съвместно дружество, което да вдигне централата на терен от минимум 150 дка в общината. Първоначалната идея беше общината да участва именно чрез предоставянето на терена. Бонусът за общината от участието трябваше да бъде, че общинските сгради ще бъдат обследвани и ще се сдобият безплатно със соларни централи, което ще ги направи енергийно независими. Плановете бяха до края на 2020 г. да се изградят 5 такива инсталации, но ОбС се запъна. Проектът включа и изграждане на станции за зареждане на електромобили. Йоцев обяви тогава, че Разлог е много благоприятно място за подобна централа със средно 287 слънчеви дни.
„Решил съм да се преместя в Разлог и ще изградя технологията в дома си, амбициран съм да елиминирам разходите за електроенергия. При мощност от 5 мв или 10 и 20 % участие на общината, това означава, че 1 мв или 2 мв респективно е участието на общината. Приходите от централата може да покрият разходите на общината за електроенергия. Новите панели ще предоставя с мои лични средства, не със средства на общински.“, коментира бизнесменът през миналата година, но не успя да убеди съветниците.
Вижте видеоканала ни:


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here