Шефът на ТЕЦ -Бобов дол Л. Спасов празнува 24 май с жителите „под трите кумина“ от Големо село

0
1

„За мен е голяма чест да присъствам на това мило тържество. В пожълтелите страници на дългата българска история има много примери за спечелени битки, но истинската битка е срещу нечестието, неграмотноста, чест и слава на двамата солунски братя Кирил и Методи, които съсдадоха българската азбука за да преведат книгата на книгите Библията, която постави началото на Христианска България. Най-ценното оръжие в ръцете ни – оръжието на познанието, културата и духовността.“

С тези думи вицепрезидентът директорът на ТЕЦ- Бобов дол приветства жителите и гостите на Големо село, с които чества 24 май. Те му благодариха за ремонта на пътя до гробищния парк, който бе направен с работници и техника на ТЕЦ- Бобов дол, за даренията от него за местните самодейни колективи, а той им обеща още средства за благоустрояване на селото.

Любомир Спасов беше дошъл с дъщеря си Нели и определи светлата дата като най-българския и обединяващ празник и припомни, че над 300 млн. души в света пишат с нашите кирилски букви.

Кметът на селото Васил Васев  изтъкна огромната заслуга на България за света чрез делото на св. св. Кирил и Методий и техните ученици. „За първи път с нас празнува директор на ТЕЦ- Бобов дол, за първи път от близо 1- 2 години въздухът е чист, всичко е в норма, няма я оная сива пепел, освен когато вятър я вдигне от сгуроотвала, не винаги, няма го черния дим, които ни тровеше, освен когато се пали котел. Това е прекрасно, за първи път имама помощник, които откликва на проблемите ни, винаги си вдига телефона, това е нещо голямо. Падна напрежението в селото, спокоино може да признаем, че има истински хора и християни сред нас. България роди третата християнска цивилизация – славянската. Писмеността и богатата култура излязоха далеч извън пределите на държавата ни. Днес, когато говори за България, всеки казва, че тя е държавата на духа и културата. Наша отговорност е да пазим този авторитет и да го предаваме на поколенията и да бъдем християни“. – каза кметът.

Читалищните секретари, между които дизанерът Райна Ковачка от Дупница, благодари на учители и съграждани, че се справиха и с най-тежките изпитания, защото носят в сърцата си духа на Кирило-Методиевото дело и любовта към големоселските деца.овачка е изградила танцов състав в селото с участието на всички деца, те веселиха гостите два часа.

Съпругът на Ковачка Виктор Иванов подари огромен портрет на светите братята Кирил и Методи, а местният свещенник отслужи тържествен водосвет. Жител на селото представи книгата си, в която е описал всички родове на Големо село. А обичаната учителка от Дупница Марияна Александрова представи част от най- хубавите си стихотворения за празника от многобройните си стихозбирки.

„Сърдечни благодарности към нашите официални гости, които уважиха празника ни на 24 май:  Отец Венцислав Ангелов, който служи в Храм „Света Троица“ с. Големо село, инж.Любомир Спасов – Изпълнителен директор на ТЕЦ Бобов дол ЕАД,  госпожа Анелия Геренска – Директор на Исторически музей в гр. Дупница, господин Александър Китанов от Исторически музей в гр. Дупница,  госпожа Мариана Александрова учител, творец, член на Съюза на българските писатели, господин Евтим Венев – автор на книгата „Големо село отдалеко и близко, – господин Валентин Боков издател на книгата „Големо село отдалеко и близко.“- каза Райна Ковачка.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here