Ивайло Константинов

„Служебният министър Кирил Петков е с корени от Дупница, родителите са му от Дупница. Баба му Райна Богданова ми беше начална учителка в Неофит Рилски.“

Десислава Стойнева

Това информира бившият юрист на община Дупница Десилава Стойнева, която напусна скандално ГЕРБ заради скандал с лидерът на местната структура Ивайло Константонов. Както многократно ви информирахме, фирми на Константинов, които той напусна, за да стане депутат и се задържа само няколко месеца в 44 -то НС, са получи милиони левове от Българска банка за развити преди да влезе в парламента. За сега няма доказателства за извършени злоупотреби, но тепърва се сформира комисия, което да установи истината. Константитон беше потърсен за коментар, но той отказа. Цяла Дупница пита, в качеството на какъв той се явява пред премиера и по телевизийте, за да говори за транспортните си фирми:

Дупничани: В качеството на какъв Ивайло Константонов отговаря за изхарчени 4 милиона лева, нали е аут от Юнион Ивкони?

Кликнете върху снимката или текста:

Дават 80 млн. лв. на бившия депутат от ГЕРБ Ивайло Константинов и свързаното с групата „Еврохолд“ „Синтетика“

Юнион Ивкони и още няколко фирми, обединени в консорциум, са получили 80 000 000 лв. от банката, същевременно почти всички фирми на транспортния бос, са напълно чисти, тъй като дълговете са изкупени от нова фирма, собственост на транспортния бос и негови съдружници. Така всички фирми, въпреки дълговете, прехвълрени в новата фирма, са сред първите по субсидии в страната по мерикет предвиден и за пандемията, тъй като са чисти, финансовата операция по всяка вероятност се нарича цесия, но въпросът, е кой ще връща парите.

На обвинения на местни политици по въпросите за кредитите, Константинов даде пресконференция на 8-ми април, в която показа пред абсолютно незайтересовани медии, контролирани от него, че „няма дългове“:

„Юнион Ивкони“ с 200 бона лепта от 60/40, Шурето и Ръмпата първи партньори във фирмите на транспортния бос И. Константинов

Шуреят на Ивайло Константонов Кирил Ваклев от Дупница изплува като управител на фирма- правоприемник на „Юнион Ивкони“ под шапката на „Транспект“ АД, братовчедка му Десислава Спасова е в съвета на директорите, следите водят до фирма в Кипър!

В. Караджов от Бобошево: Искам оставката обс шефът Ст. Тачев Бобошево, 120 000 лв на година източват съветниците ни, държавата фалира! Дупничани: Оставка и на Ивкони!

още в първото си публично участие служебният министър на икономиката Кирил Петков повдигна темата за скандалните големи кредити на Българската банка за развитие. В предаването на bTV „120 минути“ той заяви, че ББР, която по закон трябва да помага на малкия бизнес, е отпуснала кредити за 946 млн. лв. към само осем частни компании. Или средно по 118 млн. лв. на компания. Макар че реалното разпределение е различно, това показва огромната разлика между намеренията ББР да финансира малките и средните фирми и работата й през последните години.

„Това не е малък и среден бизнес. Това са огромни държавни средства, дадени на 8 големи фирми. С тези пари можеше да се финансират 1000 малки фирми с по 1 млн. лв. И да се постигне истински ефект за икономиката“, каза министър Петков.

По думите му за четири от тези осем фирми има множество журналистически разследвания, които показват, че са свързани по някакъв начин с Делян Пеевски. Общата сума на тези кредити е над 500 млн. лв

Конкретните големи кредитополучатели не бяха назовани от министъра. Те обаче в голямата си част са известни, като все по-големите експозиции на банката ставаха видими благодарение на вписаните обезпечения в Търговския и Имотния регистър. 4ВЛАСТ и  „Капитал“ описваха много от тези сделки в последните години.

Десетки читатели ни пишат на редакционните имейли, развълнувани от малката „светлина в тунела“, дадена от министър Петков.

„БРАВО МОМЧЕ, БРАВО, КИРИЛ ПЕТКОВ! ТРЯБВА ВЪВ ВСИЧКИ МИНИСТЕРСТВА ПОНЕ ПО ДВАМА КАТО ТЕБЕ!“ – пише ни Георги Витанов от Сандански.

Във въпросната група на Пеевски министърът вероятно визира „Слънчев ден“, „Благоевград БТ“, „Маркет инвестмънт“/“Техномаркет“, а също и „Интернешънъл инвестмънтс“. Последната компания преди около две години придобива петзвездния хотел Miraggio Thermal Spa Resort в Халкидики, като по информация на „Капитал“ експозицията на ББР е около 120 млн. лв. Другите три са за по малко под 150 млн. лв., колкото беше таванът за заем от ББР допреди капиталът ѝ миналата година да бъде увеличен.

Извън тази четворка със сигурност в големите експозиции влиза и „Роудуей кънстракшън“, свързано с Румен Гайтански-Вълка, което също беше финансирано със 150 млн. лв. Кредитът беше отпуснат на новосъздадено дружество, което използва средствата да придобие „Пътстройинженеринг“ – малка местна компания от Кърджали, собственост на „Био майнинг“, чийто собственик е Гайтански. В резултат компанията на Гайтански отчита огромна печалба, а не е ясно как единственият актив на „Роудуей кънстракшън“ би могъл да е адекватно обезпечение и да генерира достатъчен кеш флоу за изплащането му.

Останалите топ експозиции вероятно включват още „Параходство БМФ“ на братя Домусчиеви. Сред най-големите кредити на ББР беше още и този за „Транспект“ – компания създадена да изкупи и рефинансира закъсалия автобусен превозвач „Юнион Ивкони“ и част от „Етап адрес“ с финансиране от ББР. Преди това „Юнион Ивкони“ се контролира от близка до „Еврохолд“ компания (влязла като кредитор) и основателите – един от които бивш депутат от ГЕРБ, Ивайло Константинов. През годините обаче компанията е приемана по-скоро за част от обръчите на ДПС и реално контролирана от Рамадан Аталай.

Освен това трябва естествено да се отчете и Държавна консолидационна компания, като експозицията към нея вече е близо 200 млн. лв. Това е една от най-непрозрачните структури, която обхваща практически всички компании под шапката на икономическото министерство и не предоставя никаква информация.

Концентрацията към големи кредитополучатели обаче е дори по-голяма от констатираното от министър Петков, тъй като и извън топ 10 обаче има много големи кредити. Например отпуснатите миналата година 75 млн. лв. за свързаната с колекторската „С.Г. груп“, които костваха поста на Стоян Мавродиев като главен изпълнителен директор.

Промени в ББР

„Назначавам специална комисия за публичен контрол и прозрачност. Влизаме в ББР да видим как се изразходват тези средства и защо са дадени тези пари на тези 8 фирми“, заяви още министър Петков.

Той зададе и реторичния въпрос: „Кой трябва да изпълнява контрол върху похарчените средства“ – в случая надзорния съвет на банката. Двама от членовете на съвета са с опит от агенцията за приватизация, а не от банки. Те не са сменяни от 5 години. „Тези двама колеги реално са надзиравали харченето на въпросния 1 млрд. лв.“, каза още Петков. И продължи: „Когато миналата година беше сменен бившият директор на ББР Стоян Мавродиев заради скандалите с някои от тези кредити, реално хората, които са били в надзора тогава, са и сега там.“

За да се смени надзорният съвет на ББР обаче, е нужно да се свика общо събрание на акционерите, тъй като държавата, макар да има над 99.9%, не е едноличен собственик, има още един акционер – Банка ДСК, която притежава 8 акции. Според устава са нужни 3 месеца, за да свика това общо събрание, като по думите на министър Петков това е направено точно за да не може служебно правителство да смени надзора.

„Има писмо от преди година от тази банка, че иска да дари тези акции на държавата, и досега й е било отказвано. Това обаче вече е факт – служебното правителство взе решение да получи това дарение и вече държавата е едноличен собственик. Сега ще можем да сменим надзорния съвет“, каза още служебният министър на икономиката. Ще има и промяна в устава, така че да не може повече да се раздават такива големи кредити на избрани бизнесмени. „Банката трябва да помага на малкия бизнес“, категоричен беше още Петков.

Какво става в ДКК

Следващата седмица ще започне и проверка в Държавната консолидационна компания (ДКК), която също е на подчинение на икономическия министър. Това е една от най-тайните държавни компании, която няма дори сайт, но разполага с огромни средства и е получила много голямо финансиране от ББР.

„Абсурдно е тази компания, на която дори не знаем кои са директорите, да й се строи сграда с 90 хил. кв.м в „София тех парк“, където би трябва да са иновативните компании“, каза още Петков по повод плановете на кабинета „Борисов 3“ да реализира стария проект за нов правителствен център.
Вижте видеоканала ни:


2 КОМЕНТАРИ

  1. Ей, тази злобарка много негативна енергия излъчва. Ще се изяде от яд и злоба в защита на Дангов и Радито. Не пръскай толкова злоба , че бог връща

  2. Нека свършат малко работа с тези проверки и после да има фоерверки ,а не обратното.
    И при кмета Янев имаше проверка за доставните цени на хранителни продукти ,различни от договорените и се оказа ,че съгласно договора не е незаконно.И както той самият каза тогава ,че може да е неморално ,но не е незаконно.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here