Жители на кресненското село Стара Кресна продължават кампанията си за възкресяването на църквата „Свети Архангел Михаил”, от която са останали само руини.

Преди 5 години община Кресна поде инициатива за набирането на средства за възстановяването на храма. Открита бе и банкова сметка, но бяха събрани твърде малко пари. Ще са необходими поне 100 000 лева за градежа, светата обител ще е към 100 квадратни метра. Затова ще искаме помощ от митрополит Серафим, от Светия синод и от държавата, твърдят местни хора. Преди 90 години е вдигнат малък параклис до опожарената църква, но и той е в окаяно състояние. Миряните искат истинска църква, тъй като сега на практика сме без молитвен дом.

Светата обител е изградена през 1856 г. на мястото, където е имало няколко оброчища и два малки параклиса. През 1866 година в трема на храма завърналият се от Русия Спас Харизанов открива взаимно училище. Църквата е опожарена през 1878-1879 година при погрома на Кресненско-Разложкото въстание и е възстановена три години по-късно. Отново е запалена и изпепелена през октомври 1912 година по време на Балканската война от отстъпващите османски войници. След войната близо до нея е построен малък параклис, а вековната църква е в руини.

Източник: Kmeta.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here