По 5000 бона глоба за съветниците от Благоевград Кр. Роячки и Г. Янчева за конфликт на интереси

Глобяват с по 5000 лв. съветниците от Благоевград Красимир Роячки от ГЕРБ и Гергана Янчева от БСП. Те попадат под ударите на Закона за конфликт на интереси, тъй като са гласували за отпадане и намаляване на наемите на общински имоти по време на локдауна в края на годината. Оказва се, че семействата и на двамата държат заведения и търговски обекти, което ги поставя в конфликт на интереси и те е трябвало да си направят отводи при гласуването.
Решението на ОбС Благоевград е прието на 22.12.2020 г. и има за цел да даде рамо на местния бизнес с оглед тежката ситуация заради ковид мерките. Така се гласува облекчението за определен период от време да освободят наемателите от заплащане на наемни вноски на някои общински имоти като заведения за хранене, а за други обекти като открити площи пред заведения се намаляват. Предложението на кмета на общината за това е било докладвано на заседанието на Общинския съвет от Красимир Роячки, в качеството му на председател на Комисията по икономика, инвестиционно насърчаване и планиране, и е прието от общинските съветници, като „за“ е гласувал и самият Роячки. Към момента на приемане на това решение „Роячки“ ЕООД е наемател по два договора с община Благоевград – за открита площ от 60 кв. м. за поставяне на маси пред заведение за хранене, на пл. „Г. Измирлиев“ в града и на открита площ от 74 кв. м. със същото предназначение, на пл. „Македония“. Дружеството наемател е с едноличен собственик и управител – майката на съпругата на Красимир Роячки, като преди това е било притежавано от самите тях. При сключване на договорите с общината „Роячки“ ЕООД е било представлявано от съпругата на общинския съветник. Дакова КПКОНПИ приема, че гласувайки на 22.12.2020 г. „за“ намаляване на дължимите наеми, Красимир Роячки е действал в частен интерес – на майката на неговата съпруга, собственик на ЕООД, което преди това е било и негова собственост. Наложена му е глоба в размер на 5000 лв.
Подобна е ситуацията и с съветника Гергана Янчева. Решението касае и майката на съпруга й – едноличен търговец, която наема още от 1997 г. общински терен, на който е изграден временен търговски обект от 72 кв.м. Наложена й е глоба в размер на 5000 лв.
Приетите решения на КПКОНПИ не са влезли в сила.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here