Танцови формации разтърсиха с кръшни хора Общинския младежки дом в Перник. Веселбата беше организирана от танцова къща „Приятели чрез танца“ към сдружение „Дай, бабо, огънче“, които за поредна година събраха игрохорци за фолклорния танцов фестивал „Приятели чрез танца“, за любителски групи.

Събитието, което заради метеорологичната обстановка се проведе в Общинския младежки дом, тази година нямаше състезателен характер. В него участваха 170 изпълнители от 10 групи от Перник, Брезник, София, Лом, Разлог и Враца. Фестивалът започна с мегдански хора от Граово, а след това клубовете изпълниха по две избрани от тях хора. След изпълненията на всички колективи започна фестивалният концерт, в който колективите участваха с техен любим народен танц.

Традиционната награда кмета на община Перник все пак бе връчена, тя беше за сдружение „БрезиЯна“ гр. Брезник, които получиха тъпан. На днешния празник бе учреден и връчен приз на името на доц. Йордан Янакиев – за млад ръководител, който работи за опазването и популяризирането на танцовия фолклор на България. Първият приз получиха ръководителите на ТК „Тритепъти“ – София „Целта на събитието е да се популяризира, запази и развие българският танцов фолклор. Затова поканихме наши приятели от цялата страна в града на войводата Кракра, в сърцето на Граовския фолклор, да се хванем за ръце и да се наиграем на кръшни български хора“, казаха организаторите.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here