Най- старата черква в Дупница „Св. Николай“ съвсем скоро ще отвори врати. Добрата вест съобщи председателят на Общинския съвет в града Костадин Костадинов. Той информира, че благодарение на дарители, на община Дупница и на местни свещеници храмът е в готовност да посреща миряните. Нужно е обаче почистване на т.нар. стари гробища, намиращи се до черквата. За целта се приканват хората да помогнат, като акцията е насрочена за 14.05. и 15.05.2021г.


„Щастлив съм, че скоро отново ще отвори врати най-старата дупнишка черква – „Свети Николай“. Това се случва благодарение на голямата активност на Негово Преосвещенство епископ Поликарп, на Негово Високоблагоговейнство отец Георги Паликарски, архиерейски наместник на Дупница и на Негово Благоговенствосвещеник Иван Айдаров, който отговаря за черквата. Както и на църковното настоятелство, част от което имам честта да бъда. С помощта на БПЦ, на Община Дупница в лицето на кмета, на много дарители, на усърдието на свещеници, миряни и добри хора, скоро ще славим Името на Бога в „Свети Николай“, написа в социалната мрежа Костадинов.
Относно почистването на гробищата, които са до храма, той съобщи, че кметът на общината Методи Чимев е отделил ресурси и техника, които да помогнат за работата. Нужни са обаче хора, заради което се приканват хората да помогнат. Църквата е построена през 1609г. и е послужила за убежище на съгражданите ни от турския башибозук през 1876г.

2 КОМЕНТАРИ

  1. Не ми трийте коментара моля! Не нам как над Дупница ще изгрее слънце ако го няма инж. Костадин Костадинов, член на НИС на СДС за Югозападен регион, председател на ОбС Дупница, писател, белетрист, интелектуалец

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here