Проект за спасяване на пчелите на седмокласника Иван Гопин от „Аверкий Попстоянов“ в град Рила №1 на Националния конкурс за благотворителни инициативи на ученици „Млад благотворител“ на Фондация „Благотворител“!!!
Проектът на Гопин е избран като най- добрия сред общо 47 идеи, разработени от общо 250 ученици от цялата страна. Призовото класиране идва с 2000 лв. награда, които ще се инвестират в реализацаията.
Инициативата се казва „BeeTheChange – да помогнем на пчелите“. Идеята включва конкретни мерки, с които да се запази популацията на пчелите, които все повече намаляват, макар да са от изключително значение за изхранването на хората. Гопин предвижда масово засаждане на растения, от които пчелите да се хранят. Планира се закупуване на семена и засаждането им в саксии, които да се поставят на обществени сгради, а също и да се предоставят на хората, които да ги засеят в градините си. Така ще се привличат пчелите, които ще опрашват и другите насаждения. Интересна е хрумката за създаване на хотели за пчели. Той разясни, че това на практика ще бъде голям кошер, където пчелите да намерят подслон. Гопин обяви, че се е вдъхновил от мисъл на Айнщайн, която гласи, че човечеството ще оцелее само 4 години, ако пчелите изчезнат.


„Фондация Благотворител в партньорство и с подкрепата на Застрахователно Дружество „Евроинс“ инвестират общо в пет проекта, избрани сред подадените предложения. Победителите получават общ награден фонд 6000 лв. Тези пари не са за децата, а за дейностите по проектите им. Победителите ги получават, за да ги дадат и умножат с доброволчество и отдаденост. Наградният фонд се разпределя така: за първо място 2000 лв., за второ – 1500 лв, а за трето, четвърто и пето място е по 1000 лв. Екипите на петте проекта ще преминат и през обучение за „Лидерство и управление на проекти“.“
Фондация „Благотворител“ обяви наградите на специално събитие, състояло се на 27 април в Клуб 1 на НДК в София, излъчвано на живо в YouTube канала на фондацията:

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here