Напръсканите кошери

Дворът на семейство Милеви в село Мурсалево почерня от отровените им пчели. Стопанката разказа пред „4Власт“, че имат 30 кошера, а навръх Разпети петък мъжът й заварил комшията да шари с пръскачката в двора им. Никой не е броил пчелите, но в един кошер има до 80 000.

Напръскани са били и 8 дървета, които в момента са напълно изсушени. Семейството от години се грижи за медоносното си стопанство с много любов. Милева плачеше с глас, докато разказва за сполетялата ги беда.


„Такава жестокост не сме виждали и по филмите. Живеем в Дупница, но имаме къща в Мурсалево и ходим редовно. Мъжът ми Йордан Милев беше забравил портфейла си и други неща. Връщайки се, той вижда в двора ни съседа Веселин Димитров с пръскачката на гръб. Пчелите са погром. Всичко това се случва в късния следобед на Разпети петък. Мъжът се развикал, съседът хвърлил пръскачката и избягал в двора си, после се върнал да си я прибере. Щом ги видял, съпругът ми Йордан ми звънна и ме помоли да извикам кмета Красимир Дешев и полиция. Аз и полицията пристигнахме едновременно в Мурсалево, полицаите тръгнали от Рила, а аз от Дупница. Обадих се и на Първан Дангов, с когото сме съседи в Дупница. Нали е ветеринар, попитах го дали може да спасим пчелите. Спасение за тях няма. Кметът беше на място преди нас и той е успял да разтърве мъжа ми и Веселин. Съседът беше успял да извика родителите си и двама бабаита. Тогава моят мъж заявил „който пръв ме удари, ще бъде мъртъв.“ Така успял да се спаси от бой. Когато аз и полицията отидохме, всички бяха кротки, а пчелите и дърветата мъртви. Полицаите направиха протокол.“, разказа през сълзи Милева. Тя добави, че имотът им се намира на края на Мурсалево.

Стопанинът оглежда щетите в градината си.

Кошерите са поставени според изискванията по закон и с нищо не застрашават нито имота на съседа, нито селото. Освен това съседната къща десетилетия била пустееща, отскоро там се заселил Веселин.
„Посрещнах го с добро, подарих им мед. Ние не сме търговци, хората ни търсят, аз по пазари не ходя. Миналата година Веселин пусна жалба срещу нас, бившият кмет на селото Робертино Киров с експерти от община Кочериново дойдоха на проверка. Мериха разстояния, огледаха. В средата на август получих писмо, че всичко е наред, спазили сме всички условия и изисквания, за да се гледаме пчелите.


Пуснахме жалби в полицията, прокуратурата. Напълно безпомощни сме обаче, до ден днешен никой не е дошъл да вземе проба на отровата, която е причината за смъртта на толкова много пчели. Може би чакат дъжда да отмие всичко. Не може да имаме такава тромава процедура, която е в полза на агресорите в обществото.“, заяви още Милева.
„Да, видях нещо чудовищно. Не мога да си представя, че човек е способен на такава жестокост. Аз самият съм пчелар, почти цялото село гледат пчели. Как е възможно да се унищожи стопанството, само защото пчелите жужат? То това е животът, ако ги няма пчелите, умираме и ние. Как може да спреш по този начин пчелите? Това означава ли, че всички кошери ги чака тази участ? Ако не са от тези кошери, ще дойдат от друго място. В селото има много пчели, ние се гордеем с това, защото те живеят на местата, където въздухът е чист. Не съм видял кой е напръскал тези в дома на Милеви. Видях на улицата да се разправят съседите Весо и Йордан. Много скоро след мен дойде и полицията. Обади ми се Стойка, оставих всичко и хукнах на там. Тя беше много разстроена. Сега цялото село и потресено.“, коментира кметът Красимир Дашев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here