Силвия Стойчева - председател на ОбС-Самоков

Ден преди консултациите при президента за състава на новата Централна избирателна комисия политическите партии размениха реплики за процедурите, промените и новия Изборен кодекс.

Премиерът в оставка Бойко Борисов заяви, че председателят на ЦИК трябва да е от първата политическа сила.

От ГЕРБ-СДС все още не са посочили конкретни имена за председател на ЦИК.

От „Има такъв народ“ също още не са посочили конкретни имена за състава на ЦИК, но най-вероятно едното име ще бъде Камелия Нейкова – бивш говоорител на ЦИК. Заради нападките, че промените в Изборния кодекс дават права на президента за назначение на новата комисия, Слави Трифонов напомни, че изискванията към кандидатите не се променят и кандидатурите отново ще се предлагат от политическите партии.

Днес в късния следобяд от БСП се събраха и решиха да предложат Емил Войнов, Силвия Стойчева и Цветанка Георгиева за следващия състав на ЦИК. Като те предлагат Емил Войнов за заместник-председател на ЦИК. Силвия Стойчева беше член и на предишния ЦИК, тя е председател на общинския съвет в Самоков, дясна ръка на кмета Владимир Георгиев.

От ДПС и „Демократична България“ ще обявят своите кандидатури утре, а „Изправи се! Мутри вън“ залагат на юриста Росица Матева, която е председател на Обществения съвет към ЦИК.

Премиерът в оставка Бойко Борисов коментира не само политиката около властта, но и политиките в сферата на здравеопазването. Той присъства на посрещането на рекордно количество ваксини на „Пфайзер“ днес и заедно със здравния министър в оставка коментираха и темпа на ваксинация у нас.

Кога може да се постигне колективен имунитет – не срещу политически интриги, а срещу Ковид-19?

Ето какво показват сметките. Ако отсега нататък, на ден се поставят по 20 000 дози – до края на юни ще бъдат поставени малко над 1 милион. До края на юли броят им ще нарасне до милион 640 хиляди дози.

Ако броят на поставените дневно дози се увеличи на 30 000, до края на юни дозите ще нараснат до малко над милион и половина. А до края на юли ще станат два милиона и 460 000.

При 50 000 поставени дози дневно до края на юни е възможно да се поставят малко над два милиона и половина дози. До края на юли – 4 милиона и 100 000.

Трябва да имаме предвид, че тук говорим за поставени дози, а не имунизирани хора – тъй като у нас на този етап се използват двудозови ваксини. И трябва да разделим на две получените резултати, за да определим броя на хората с имунитет – тоест дори при варианта на 50 000 дози на ден, в края на юли максималният брой ваксинирани ще бъде два милиона души.

До този момент напълно имунизирани с две дози са едва малко над 219 000 души. Рекордно количество ваксини на „Пфайзер“ пристигнаха днес у нас – близо 274 хиляди дози. Те ще бъдат разпределени в цялата страна.

Премиерът в оставка благодари на ЕК за осигурените близо 274 000 ваксини. Изтъкна, че в България вече няма проблем с дозите.

Бойко Борисов – министър-председател в оставка:
– Това означава ако ваксинирате по 20 000 ден колко…

Костадин Ангелов – министър на здравеопазването в оставка:
– Ако ваксинираме по 20 000 на нден, на месец са по 600 000 ваксинирани.

Бойко Борисов – министър-председател в оставка:
– Не, малко са. Трябва по 30 000 да ваксинирате, защото другия понеделник ще дойдат още толкова.

Костадин Ангелов – министър на здравеопазването в оставка:
– Ако имаме достатъчно количество ваксини, които да обезпечат ваксинирането по фазите и остават бройки вакисни, зелените коридори могат да бъдат удължени.

Борисов изрази задоволство, че според Института „Робърт Кох“ от тази нощ България вече не е в зоната с най-висок риск.

„Сега може нашите критици да погледнат с какви мерки другите държави са нашето ниво – пълен локдаун. Можеме с чест да кажеме, че сме приклчюили с третата вълна с намалеването на заболелите“, заяви Бойко Борисов.

На тема промени в изборните правила: според Борисов председателят на ЦИК трябва да е от първата политическа сила.

„Но ако не се договорят видите ли, а те ще се договорят, ще взимат тая сферата от канал едно – дето джуркате тотото – ще слагат топчета 6 и ще джуркат. Председател ще бъде най-вероятно от на депутата Трифонов партията, зам-председател сигурно от някоя от другите. Интересно е защо не направиха правителство – да носят отговорност“, каза Бойко Борисов.

Борисов попита колко депутати ще влязат от район чужбина. Изрази и недоумение, че сега за чужбина нямало да има машини.

„Ма ние сме купили – 9 600 ли бяха. Те са вече собственост на държавата“, изтъкна Бойко Борисов.

Борисов не разбира и какво значи, че видеонаблюдение ще има при възможност. Имал и очаквания:

„Много исках и с госпожа Антоанета Стефанова, която безспорно въпросите, свързани с шах-мата ще са брилянтни, но исках да чуя интервюта с нея. Като мой заместник – посочен. По много теми как би действала, но явно няма интерес. Дани Митов имаше интерес, тя няма интерес“, посочи Бойко Борисов.

Според Борисов още ще се бави разпускането на Парламента, за да приемат още законопроекти, с които да задължат бюджета.

Утре сутрин в 11 часа президентът ще връчи и трети мандат за съставяне ан правителство на БСП. Знаете социалистите решиха да го върнат.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here