„Света не е виждал такова нещо- подпорен хотел на свлачише, това е управлението на новото мнозинство, Мая вън! Това ли е новата ти централа, от тук ли искаш да управляваш! Това ли е вашият нов морал? Мая вън! Къде е Христо Иванов, борецът за чисти дюни, борецът на Черно море, защитникът на природата на морето?“ – питаха протестриращите.“

Това коментираха протестиращи срещу Мая Манолова на Алепу.

„Това ли е новия хотел на Мая Манолова…“- пита Т. Костов.

Над 80 души се събраха във вторник на протест пред т.нар. „подпорна стена“ на Алепу. Основното ядро бе на симпатизанти на ГЕРБ от Бургас и Приморско, а сред участниците бяха кметът на Бургас и зам.-председател на ГЕРБ Димитър Николов, кметът на Стара Загора Живко Тодоров, също зам.-председател на ГЕРБ, депутатът Димитър Бойчев, Жечо Станков, Галя Желязкова, Ася Пеева, общинският председател на ГЕРБ в Бургас Иван Вълков и други.

Както писахме, бизнесменът с политически амбиции от Приморско Стоян Василев е новият собственик на т.нар. „подпорна стена“ на Алепу, похвали се самият той на извънредна пресконференция в столицата днес.

Той е брат на Здравко Василев – първият победител в „Биг Брадър“. По-интересното е, че самият Здравко Василев беше трeти в листата на „Изправи се! Мутри вън!“ на Мая Манолова в Бургас. Самата Манолова проведе няколко пърформанса в характерния си невротичен стил, за да разобличава този строеж в защитената местност „Алепу“ и оттам призоваше премиера Бойко Борисов „да дойде с багер, защото конструкцията трябва да бъде разрушена“.

Стоян Василев е купил дъщерната фирма на „Главболгарстрой“ – „ГБС Турс“ ЕАД, която притежава правата за комплекса. От компанията потвърдиха за сделката. Стоян Василев е настоящ общински съветник в Общинския съвет на Приморско. Той бе кандидат-кмет през 2019 година и дори стигна до балотаж. Василев е бизнесмен с интереси в сферата на туризма и ресторантьорство. Стоян Василев обяви, че сделката е извършена вчера, но все още не е вписана в Търговския регистър. Фирмата щяла да бъде преименувана на „Блек сий фемили резидънс“.

Архитектурното бюро “А и А Архитекти” на арх. Ангел Захариев, съпруг на външния министър Екатерина Захариева, е главен проектант на скандалния строеж в Алепу, за който властите упорито твърдят, че е подпорна стена за свлачище, а всъщност има всички характеристики на хотел, съобщиха от ИМВ на нов протест, състоял се часове след протеста на ГЕРБ.

От офиса на “А и А Архитекти” не отговориха на запитванията на Биволъ за по-подробна информация за проекта.

На въпроса дали Екатерина Захариева е информирана, че нейният съпруг е автор на скандалния проект в “Алепу”, от пресслужбата на МВнР отговориха със следното становище:

“Работата на г-жа Захариева няма нищо общо с работата на нейния съпруг и тя никога не е използвала служебното си положение във връзка с негови проекти.”

Необяснимата слепота на ДНСК и местните власти за безобразието в Алепу обаче навежда на други мисли – за чадър отвисоко над инвестиционните намерения и тяхната реализация.

Фирмата “Алепу Вилидж” успява да придобие терена, апортиран от община Созопол в публично-частна фирма през 2005 г., след което е отстъпен на частниците на скандално ниска цена. Общо 29,171 декара са оценени тогава на 1 225 200 лв (по 40 лв. на кв. м.). Фирмата, получила терените, е контролирана от управителите на ПЛАСТИМО АД, които са тясно свързани с масонския шеф и агент на ДС Борислав Сарандев. Още тогава личат какви са строителните намерения. Предметът на дейност на дружеството “Алепу Вилидж” е “изграждане и експлоатация на хотелски комплекс с двуетажно вилообразно строителство, хотелиерство и ресторантьорство”.

През 2019 г. “Алепу Вилидж” учредява право на строеж за 26 апартамента на “ГБС-Турс”, сочи справка по партидата на фирмата в Имотния регистър.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here