Пред болницата "Антонио Кардарели" в Неапол така се борят с Ковид.

„Баща ми гасне от Ковид-19 в частната болница в Дупница заради катастрофалното управление на здравната система. 16 часа две комплекта лекарства през 8 часа няма кой да му даде, три дни памперсът не му беше сменян, с риск за живота си аз го измих и обслужих, без предпазни средства, дано да остане жив…“, разказа 54- годишният Ангел Стойчев.
Болниците в Дупница от месеци вече изнемогват заради наплива от ковид болни. 45 души в тежко състояние в момента са настанени за лечение, казаха от болницата, лекарите и персоналът са на ръба на силите си.
„Живеем в Бобошево, баща ми припадна, има сърдечни проблеми и проблеми с панкреаса. Дойде Спешна помощ от Дупница и го настанихме в Кардиология на частната болница. Свестиха го, видях с очите си, съвзе се, но изведнъж започна да диша тежко. Казаха корона, преместиха го във Вътрешно отделение. Отидох да го видя, беше в една стая, тя е добра, но никой не му беше дал лекарствата, които пие. Два комплекта са, от вечерта и от сутринта стояха на шкафчето му. Никой не беше влизал да му ги даде, явно повече от 16 часа. Памперсите му стояха неразопаковани. Беше страшно. Обслужих го, измих го, почистих го. После си направих тест, нямам ковид, слава на Бога. Лекарите не ми отговорят на въпроси, не искат да се срещат с мен, от персонал казаха, че болницата е фул, положението е страшно и, ако не съм доволен, аз да стоя и да го гледам. Как да стоя в ковида, аз нямам предпазни облекла?“- пита Ангел Стойчев. Той заяви, че търси човек, който да помага. „Поне да му дава лекарствата, ще си платя. Сложен му е катетър, но не се храни, само две бурканчета кисело мляко е изял за три дни.“- добави Стойчев.
„В момента всички легла са заети – както в интензивните отделения, така и в останалите. В чакалните също има хора, които чакат да бъдат приети. Във Вътрешно отделение, където е дядото, правим само вливни разтвори, не даваме лекарства. Тези лекарства са му лични, грижата трябва да е на близките му, особено в тази ситуация. Ако дядото се е изпуснал или е бил жаден, друг е умирал и целият персонал е там, ежеминутно се борим за живота на хора, в момента сме на ръба, борим се за живота на 45 души. Как да се справим, няма персонал?“, разказаха от болницата. Още преди началото на пандемията болниците едва смогваха с работата, а сега ситуацията се влоши допълнително.
Положението е тежко и за болните, и за медиците. Лекарите се чувстват безсилни. „Мерките срещу Ковид- 19 не ни позволяват да отговорим на потребностите на хората.“, казва лекар от Частната болница, които не желаят да споменаваме фамилното ѝ име. За да се справят с недостига на персонал, болниците са готови да наемат специализанти и медици от други специалности – само че те не са подготвени за работа в кризисни ситуации като сегашната. Стига се до парадокса пациенти с Ковид-19 да бъдат лекувани от офталмолози, гинеколози или студенти по медицина от гериатрията, казва анестезиолог. Трудностите, пред които е изправена здравната система в България, не са нови. Пандемията само допълнително увеличи несправедливостите. Политици също признават, че и те също носят част от отговорността за сегашната криза. „Можехме да се справим по-добре с нея.“, казват някои от тях. Проблемите са породени от структурите в здравеопазването.
„Отговорностите са в отделните региони, а по този начин възникват големи различия в ресурсите, финансирането и организацията на дейностите. Някои от лекарите са супер богати, имотите не могат да им се преброят, а болниците в окаяно състояние, явно всичко е свързано с пари. Пари има, но те отиват за имоти и лично богатство, а не за персонал и качествено обслужване. Парите потъват, източват се по фалшиви ремонти и програми за обучения по английски език, без да знаят, че е имало курсове, например, виновни няма. Краде се, корупцията е на всяко ниво, силна е като Ковид-19. Няма прокуратура, ако има, шепа са интелигентните прокурори, останалите не стават за нищо, вижте им дипломите на прокурорите, вижте къде са завършили, те са слуги на политици и доктори.“ – коментират роднини на болния дядо.
„Можем да очакваме, че броят на новите инфекции ще продължи да се увеличава. Очакват ни трудни времена“, казват лекари.

 

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here