Човек на Мая Манолова купи Алепу, там тя зова: Бойко Борисов да дойде с багер и да срини комплекса!

Бизнесменът с политически амбиции от Приморско Стоян Василев е новият собственик на т.нар. „Подпорна стена“ на Алепу, похвали се самият той на извънредна пресконференция в столицата днес. Той е брат на Здравко Василев – първият победител в „Биг Брадър“. По-интересното е, че самият Здравко Василев беше трeти в листата на „Изправи се! Мутри вън!“ на Мая Манолова в Бургас. Самата Манолова проведе няколко пърформанса в характерния си невротичен стил, за да разобличава този строеж в защитената местност „Алепу“ и оттам призоваше премиера Бойко Борисов „да дойде с багер, защото конструкцията трябва да бъде разрушена“.

Стоян Василев е настоящ общински съветник от ПП МИР в Общински съвет Приморско. Той бе кандидат-кмет през 2019 година и дори стигна до балотаж. Василев е бизнесмен с интереси в сферата на туризма и ресторантьорство. Той е брат на Здравко Василев – първият победител в „Биг Брадър“.

Стоян Василев
Стоян Василев Източник: Facebook

Стоян Василев е купил фирма „ГБС Турс“ ЕАД, която притежава правата за комплекса. От компанията потвърдиха за сделката. Стоян Василев е настоящ общински съветник в Общинския съвет на Приморско. Той бе кандидат-кмет през 2019 година и дори стигна до балотаж. Василев е бизнесмен с интереси в сферата на туризма и ресторантьорство. Стоян Василев обяви, че сделката е извършена вчера, но все още не е вписана в Търговския регистър. Фирмата щяла да бъде преименувана на „Блек сий фемили резидънс“.

Братът Здравко Василев с Мая Манолова
Братът Здравко Василев с Мая Манолова
Листата на коалицията на Мая Манолова в Бургас
Листата на коалицията на Мая Манолова в Бургас

Видео от протеста на Мая Манолова в Алепу: https://www.facebook.com/watch/live/?v=1194905560874796&ref=watch_permalink

Целта на Василев била  „намери най-добрият законов и обществено приемлив начин проектът да бъде завършен, обясни той. Новият инвеститор е категоричен, че се е запознал подробно с историята на проекта от първото инвестиционно намерение през 2007 г. и всички действия са законни.

Василев обеща, че достъпът до плажа ще бъде винаги свободен, тъй като ивицата е държавна собственост. Ако проектът остане на този етап – изградено свлачище, то ще стане част от многото „бетонни гробници“ по морето, както наричат незавършените обекти, а можело да стане красив комплекс, който да се вписва по естествен начин в околната среда, твърди Стоян Василев.

Според инвеститора има опасност събаряне на укрепителното съоръжение да активизира отново свлачището, да повлече близката пречиствателна станция и да доведе до екологична катастрофа и пропадане на съществуващия път.

Василев припомни, че към момента всички строителни дейности по проекта са спрени и се изчаква решение по казуса на ВАС. Докато всички съдебни инстанции се произнесат по разрешението за строеж, новият собственик възнамерява да проведе срещи с представители на туристическия бранш, на местната общественост, както и на неправителствения сектор, в това число на еколози и природозащитници. Той бе категоричен, че може да работи с хора, които са загрижени за природата, но няма да бъде оставен да бъде изнудван от псевдо зелени защитници и еколози.

От „Главболгарстрой“ със съобщение до медиите потвърдиха за сделката, цената за продажбата на дъщерната им фирма не се упоменава.

„Процесът по реализация на ваканционното селище датира от 2007 г. – собственик на земята и инвеститор в проекта е компанията „Алепу Вилидж“ АД. През 2016 г. „ГБС Турс“ ЕАД се включва като партньор в проекта при вече обявено инвестиционно намерение от страна на „Алепу Вилидж“ АД и с цел да допринесе за запазване облика на района, сходен с този на съществуващия в съседство комплекс „Св. Тома“, както и с цел да предотврати риска от разрастващото се свлачище. Неовладяването на свлачищните процеси и потенциалното засягане на действащата пречиствателна станция, създаваше реален риск от замърсяване на целия залив „Дюни“, както и на намиращия се в съседство плаж „Аркутино“. Независимо от факта, че извършените строителни дейности са напълно законосъобразни и в съответствие с одобрените проекти, последвалата негативна кампания и отрицателен обществен отзвук, водят компанията до решението да се откаже изцяло от участието си в проекта „Алепу Вилидж“. Холдингът, стъпвайки на над 50-годишната си история, на градените в годините традиции и на реализирани знакови проекти в строителния сектор в България и чужбина, не желае да понася допълнителни репутационни щети от курортния комплекс и се концентрира върху изпълнението на основните си строителни дейности и собствени инвестиционни проекти. Дружеството „ГБС Турс“ ЕАД, което е носител на отстъпено право на строеж и на разрешението за строеж на ваканционното селище, е продадено на г-н Стоян Василев, който притежава богат опит и работи активно за развитието на туризма и е подкрепял редица екологични каузи по Южното Черноморие. Сделката е финализирана и са подадени съответните документи към Търговския регистър“, посочват в съобщението си от „Главболгарстрой“.

Човекът на Мая Манолова закупи инвеститора в проекта „ГБС турс“ ЕАД от „Главболгарстрой“. Цената на сделката остава конфиденциална информация.

„Нали разбирате, че не съм минавал с колата си оттам, да съм го харесал и решил да го купя? Стигнахме до тази идея със собствениците („Главболгарстрой“ ЕАД). Работя с тях по други проекти и след като разбрах, че продават този, проверих всичко много детайлно, направих анализ и реших, че си заслужава да инвестирам“, каза Василев.

На въпрос дали не се чувства като купувач на фабрика на 8-ми септември той перифразира великия Христо Стоичков и отговори: „Който играе печели, който не играе – не печели!“.

Стоян Василев уточни, че е закупил „ГБС турс“ ЕАД като физическо лице, а в Управителния съвет освен него ще попаднат още дъщеря му и съпругата му.

Така, че може занапред да я разглеждате като една семейна фирма. Реших да сменя името на „Блек сий фемили“, защото реално вече няма нищо общо с „Главболгарстрой“. Оттук нататък имаме ясни планове. Първо чакаме решението на втора инстанция от Върховния административен съд, а след това ще представим детайлно плановете си. Работим по няколко сценария. Аз твърдя, че няма нарушения на закона и всичко е напълно изрядно“, допълни Василев.

Той категорично отказа да назове цената и дали е търсил външно финансиране, за да закупи фирмата. Проверка на Флагман.бг в Търговския регистър показа, че капиталът на ГБС Турс ЕАД е 400 хил.лева – 400 поименни акции на цена от 1000 лева всяка.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here