Мая Манолова

Временната комисия за проверка на управлението през последните 10 години не получи и днес отговор кога и по какъв начин ще разполага с исканите от дружеството „Булгартрансгаз“ документи за строителството на „Балкански поток“.

„Саботират рабатата ни! 180 000 лв. е годишната заплата на директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов, толкова са дали и за дигитализация, но не предоставят документите!“ – каза Мая Манолова.

Общата стойност на проекта „Балкански поток“ е 2 млрд. 636 млн. лв., каза енергийният министър Теменужка Петкова по време на изслушването

Енергийният министър в оставка Теменужка Петкова и изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов бяха привикани на изслушване в т.нар. Комисия за ревизия на решенията на Министерския съвет, чийто председател е Мая Манолова.

Заседанието започна в късния следобед и не протече без напрежение. Манолова не престана да настоява „Булгартрансгаз“ да предостави документите за Балкански поток. Петкова и Малинов увериха, че всичко ще е предоставено в срок и, че са проверявани от всички институции и не са установени никакви нередности. Манолова обаче опонира, че други проверявани дружества са дали вече електронно исканите документи.

Действията на Манолова, която преди седмица нахлу неочаквано в централата на „Булгартрансгаз“, продължиха да скандализират ГЕРБ-СДС. Тя бе обвинена от другите членове на комисията от ГЕРБ-СДС, че си прави пиар акция. Те недоволстват срещу настояването на Манолова за документите от „Булгартрансгаз“.

„Светна ми червената лампичка в главата, че от момента, че този документ влезе в комисия, отговорността, колеги, за съхраняването му, е на всеки от членовете на комисията. И ако утре някой недобросъвестен тръгне да разнася ЕГН-та, ние ще имаме сериозен проблем и ще тръгнем по прокуратурите.“, предупреди Маноил Манов.

Тома Биков призова да се ориентира комисията към конкретна работа, а не да губи времето за изслушване на шефа на „Булгартрансгаз“ и на Петкова.

„Ние в момента се занимаваме с това могат ли да го дигитализират (документа, бел. ред.) или не. Вие сте поставила срок 26-и април, кога точно сме го предоставили този срок“, обърна се той към Манолова.

„Влизате в „Булгартранзгаз“, която е обект със статут от националната сигурност и снимате отвътре. Това знаете ли, че е абсолютно незаконно? Ако ще правим нещо реално, дайте да зададем един конкретен въпрос“, призова още той.

Реакции имаше и във фейсбук.

„Не знам дали изобщо си даваме сметка, че държавата е изправена пред огромна опасност. Тежък популизъм и разрушаване на доверието във всичко и във всеки. Поведението и начинът на изразяване на госпожата от снимката е илюстрация на това, за което говоря. Лошото е, че не само тя. Последствията ще ги видим след време, пък дано най-накрая се научим. Който разбрал…разбрал!“, написа Александър Ненков.

 

 

Теменужка Петкова пък даде следните разяснения:

Проектът „Разширение на газопреносната инфраструктура на „Булгартрансгаз“ ЕАД, паралелно на северния (магистрален) газопровод до българо-сръбската граница“, ще бъде изплатен след 10 години и половина. Полезният живот на тази инфраструктура е над 35 години и ще се реализират допълнителни приходи.

„Очакваните приходи за следващите 20 години, на база на проведените пазарни тестове, са малко над 9 млрд. лева, посочи още Теменужка Петкова. Това е само по отношение на договорите за резервирания капацитет, уточни тя. След изтичането на договорите за пазарни тестове, които „Булгартрансгаз“ е подписал, ще могат да бъдат получени допълнително малко над 8 млрд. лева. Стойността на тези приходи се очаква и да се повишие.
Стойността на обществената поръчка на линейната част е 2 млрд. и 154 736 млн. лева. Обществената поръчка, свързана с изграждането на двете компресорни станции, е 350 млн. лева. Турбините там са американски. Общата стойност, всичко, което е извършено като разходи по проекта, са 2 636 000 лева“ добави енергийният министър в оставка, цитирана от БТА.

Комисията пък може да работи през празничните дни, за да провери и някои документи от МРРБ. Манолова заяви готовност това да стане на 5 май.

„Ако получите в сряда, 5 май, документите, ако смятате, че това е достатъчно време да се запознаете с всички документи и веднага ще можете да формулирате вашите въпроси, ние сме в готовност за изслушването“, каза министърът.

Тя допълни, че от комисията не могат да получат договорите за изпълнение на строителството по националната програма, защото те са притежание на общините – бенефициенти и възложители по програмата.

Министърът каза, че експертите от ведомството ще работят през празничните дни, за да предоставят информацията, изискана от комисията. И посочи, че всички материали ще бъдат предоставени по надлежен ред, както министерството ги предоставя на контролните институции. Председателят на комисията съобщи, че ВиК холдинг е предоставил в електронен вид материалите.

Министър Аврамова информира, че на 23 април в министерството е получено писмото с искането на комисията за документите за работа на „Автомагистрали“, АПИ, Националната програма за енергийна ефективност и дейността на „Български ВиК холдинг“, а на 26 април е изпратено писмо-отговор до комисията, че изискана информация не може да бъде предоставена в срока, определен от комисията.

Срокът е недостатъчен и невъзможен за изпълнение, защото информацията е в голям обем-над 1 000 000 страници, и е в различни структурни звена и изисква време за събиране и систематизиране и подготовка, каза министърът и допълни, че днес на комисията е предоставена информация от ВиК холдинга и за Националната програма за енергийна ефективност с придружителни писма.

180 000 лв. е годишната заплата на директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов, толкова са дали и за дигитализация на предприятието и би трябвало да ни дадете документите в рамките на броени дни, каза Мая Манолава.

Премиерът Бойко Борисов пък напомни, че дъщерята и зетят на Манолава работят към правителството.

Ралица Манолова и мъжът и са експерти към две министерста – главни експерти, на ключови длъжности в усвояването на европейските пари.   Ралица, която нашумя с луксозния си имот на столичната улица „Алабин“, заема престижната позиция главен експерт в главна дирекция „Европейски фондове, международни програми и проекти“ в министерството на труда и социалните грижи. Основната й заплата е около 1650 лв. Той пък е главен експерт в земеделското министерство, работи в дирекцията, която отговаря за раздаването на еврофондове по програмата за селските райони. Основната му заплата е 2071 лв. Мая беше и болна и на Германия я пратих за лечение, жива и здрава да е, но за какво говори? Нека тръгне и да проверява Оскарете, по- ще и отива. Не назначаваме само гербери, не сме такива…“- каза Борисов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here