ОбС Банско каза „не“ на презастрояването на курорта, отхвърли предложения от кмета Кадев нов Общ устройствен план

Иван Кадев

Съветниците поискаха да се даде ясна визия за развитието на общината: Гласуваме ПУП- ове на парче, обещаваше се обособяването на вилни зони, на курортни зони…

Председателят Д. Русков: Двамата инвеститори, искащи да строят в местността Кошарината, може да ни съдят

Съветниците в Банско казаха „не“ на презастрояването на курорта и отказаха да гласуват входирания от кмета Иван Кадев Общ устройствен план на общината. Темата запали горещ дебат на вчерашното заседание на местния парламент. Кадев поиска да се промени ОПУ на Банско, което отваря мегдан за ново застрояване, конкретно на масата за обсъждане бяха две инвестиции в местността Кошарината.
„ПУП-овете на двамата инвеститори са гласувани, грози ни съд заради отказа да се приеме новия ОПУ. От 2016 г. има гласуван ПУП със зададени параметри, спрялмо които в общинска администрация са подадени две заявления за промяна предназначението на земята в местността Кошарината над Банско, която влиза в новия план. Иска се земята от земеделска да се преотреди за жилищно строителство.“, обяви председателят на Общинския съвет Димитър Русков, като подчерта, че няма нищо незаконно във входираното искане, а с поведението си ОбС спират инвеститорите.
„Отдавна е известно, че курортът е презастроен, а хотелите са празни, много от тях се продават.”, коментираха съветници, които гласуваха против.


Инвеститорите са заявили, че искат да строят сграда с височина от 10м, плътност на застрояване 30% и озеленяване 50% в Кошарината. Болшинството от съветниците поискаха мястото да се обособи като вилна зона. Групата съветници от ПП ГЕРБ, Воля, БСП и Георги Думанов от гражданска квота, подкрепен от ВМРО, не дадоха разрешение за високо застрояване. Съветникът Александър Весков от „Воля“ предложи да се ограничи строителството на височина 7 м., което обаче не се гласува.
„Така ще ограничим никненето на големи сгради каквито имаме достатъчно в Банско. Притеснението е, че на всяка сесия гласуваме ПУП-ове. На миналата сесия гласувахме за Добринище, предишната пак Добринище, действаме на парче. Обещахте да се вкарат някакви вилни зони, курортни зони около хижа „Гоце Делчев“. До тук нищо, а продължаваме всяка сесия да гласуваме ПУП- ове. Време е да направите цялостна концепция, свързана със зоната около тях“, споделиха от групата на ГЕРБ
В крайна сметка болшинството съветници отхвърлиха входираното от кмета искане да се вихри още мащабно строителство в Банско, независимо, че законът го позволява на заявителите. Сега въпросът е дали инвеститорите ще обжалват в съда решението на ОбС или ще се съобразят с волята на местните парламентаристи.
”Из Кошарините се разхождаме всички и виждаме колко много сгради има, а нито се ползват, нито са довършени. Необходимо ли е да разрешим продължаването на строителството на каквито и да било хотели в Банско и това няма ли да бъде удар върху местните хотелиери? Нека да се обърнем с лице към банскалии. Инвеститорите идват и повечето правят нещо, свързано с туризма като строителството на хотели. Аз не знам инвеститор да е дошъл и да вложи в производствата, което да увеличи работните места за гражданите на общината. Хората в Банско непрекъснато ни обвиняват за това, че има безразборно строителство в Банско.“, каза Евгения Тренчева.
„Гърчите се всички какво решение да вземем. Нека кметът на Банско да си каже намеренията и според тях да знаем насоките”, каза Благой Кишев.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here