Националният съвет прие позиция при предлагане на правителство в мандата на ГЕРБ, Парламентарната група на БСП да гласува против. При предлагане на правителство в мандата на втората по численост парламентарна група, тази на „Има такъв народ“, да се проведат консултации и БСП да даде подкрепа, въпреки че няма да участва в него, при условие, че кандидатът за министър-председател и излъчилата го партия публично заявяват готовност за следното:
Първо: Бързи и последователни действия в здравната сфера за овладяване на пандемията и за прилагане на мерки за смекчаване на нейните социални и икономически последици.
Второ: Борба с корупцията, укрепване на независимата съдебна система и медиите и възстановяване на парламентаризма.
Трето: Обективна и задълбочена ревизия на състоянието на бюджета, на задълженията на България, на европейските ресурси и системата на управление на оперативните програми. Реализацията на инвестиционните проекти в инфраструктурата, енергетиката и отбраната.
Четвърто: Прозрачност на процеса на договаряне на оперативните програми с Европейския съюз за програмния период 2021-2027 г. и представяне на преработен Национален план за възстановяване и устойчивост.
Пето: Изменение в изборното законодателство, с цел да се осигурят гаранции за достоверно отчитане на гласа на всеки избирател и предприемане на оперативни мерки за рязкото ограничаване на корпоративния и купения вот.
Ако партията, която предлага правителство или излъчен от нея кабинет, смята да осъществява действие по своя инициатива или по инициатива на свои коалиционни партньори, които противоречат на основните политически ориентири и предизборни ангажименти на БСП, тя няма да получи подкрепа от страна на Парламентарната група на „БСП за България“.
При положение, че се стигне до проучвателен трети мандат на БСП, Националният съвет, заедно с Парламентарната група, в спешен порядък ще вземат решение по този въпрос.
За партията, Националният съвет разгледа доклада за резултатите от изборите и политическия доклад за причините и необходимите действия оттук нататък и взе решение – в срок до 30 април да се проведат заседанията на Общинските и Областните съвети, където да се направят анализите на местните структури за резултатите от изборите. Те да бъдат предоставени в Националния съвет, Изпълнителното бюро да ги обобщи в срок до 15 май и да внесе в Националния съвет план за действие оттук нататък.
На заседанието не беше поставян и повдиган въпрос за свикване на Конгрес. Нито един от членовете на Националния съвет не постави този въпрос – нито за обсъждане, нито за гласуване. Така че Конгрес на партията няма да бъде свикван.
Това съобщи на пресконференция днес Корнелия Нинова.
То, ние, каквото има да кажем за БСП, вече сме го казали. – коментира зам.- председател на ИТМ Тошко Йорданов.
Пред офиса на БСП през целия ден се вихри протест за оставката на Корнелия Нинова за провала в парламентарните избори, свалил БСП на трето място, след ГЕРБ и ИТН.
„Корнелия Нонова трябва да понесе отговорността и да се върне в СДС, ако я приемат.“ – коментираха протестиращи от Перник и Благоевград.
Те бяха дошли и с автомобил с надпис СДС, с която приканваха Нинова да се качи и да отпраши от Позитано 20.

БСП се изправя пред нов напрегнат Национален съвет. Напрежението в партията след слабия резултат на изборите продължава. И въпреки че Корнелия Нинова обяви, че няма да напусне лидерски пост с мотива, че така кризата ще се задълбоче, и днес не липсваха съпартийци, които я обвиниха за провала. 

Младежката организация на БСП дойде на „Позитано 20“, за да поиска оставката на председателя. Някои от тях развяваха табелки с надписи: „Нинова върви си“ и „Оставка“.

Пред БНТ зам.-председателят на социалистите Ирена Анастасова обясни, че ръководството съзнава отговорността си. Тя отбеляза, че заздравяването на левицата ще дойде от устойчиво налагане на политиките на БСП, които са политики в полза на обикновените хора.

Янаки Стоилов, Кирил Добрев и Михаил Миков също са сред социалистите, които смятат, че отиването на БСП в парламента като трета политическа сила е сериозен удар.

Снимка: Булфото

„Жалко е, че трябваше да стигнем дотук. В смисъл сервитьорът дойде, раздаде сметките и ситуацията я виждате каква е“, коментира Кирил Добрев.

БСП решава ще подкрепи ли Радев и Йотова за втори президентски мандат

В събота и неделя, по инициатива на председателя на БСП Корнелия Нинова и Националния предизборен щаб, се проведоха разговори с над 200 общински и областни председатели на партията от цялата страна. Според разпространеното от пресцентъра съобщение тогава всички позиции на над 200 организации са, че председателят на БСП не трябва да подава оставка и че подкрепят водената политика. По места сред социалистите обаче има брожения. Младежното БСП-Перник също протестира днес пред централата на БСП.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here