Водачите на листата на ГЕРБ-СДС Маринов и Ангелкова.
„Не искаме мълчание, искаме смели позиции и действия. Стави Трифонов пита, къде са били през последните години по отношение на мажоритарните избори всички гербери, парламентът и цялата държава врат и кипят, но както винаги, с малки изключения герберите от Кюстендил, Благоевград и Перник начело с депутатите мълчат като пукали.
Румен Георгиев от Враца, който стана депутат от Кюстендилска област, на страницата си във ФБ няма нито една смела позиция, становище или предложение.

Те, като и останалите, с изключение на кюстендилската фурия Мая Манолова, упорито отказват да коментират горещите теми от двата парламентарни дни- ревизия на управлението, мажоритарни избори, реформа в прокуратурата и съда, смяна на гл. прокуро, като предпочитат да носят венци, цветя и свещи по площадите и така да се показват като загрижени за бъдещето, докато Мая Манолова се вихри на микрофоните и едва ли не днес е отишла да арестува Бойко Борисов на фудболния стадион в Банкя, което също не е нормално, но кой да го каже.“ – възмущават се десетки читатели на 4vlast-bg.com, сред които Теодора Василева, Йордан Цонев, Емил Христов и др.

Даниел Александров е със светлия костюм на втори план, а министър Христо Терзийски е на първа линия, първият отляво надясно.
Отборът на ГЕРБ- СДС с най- личните: Даниел Александров е със светлия костюм на втори план, а министър Христо Терзийски е на първа линия, първият отляво надясно.
Новите депутати Михаела Крумова и Румен Георгиев от Кюстендил, и Александър Паризов от Дупница отказаха коментар по въпросите предизвикали бурните страсти в двете първи заседания.
Депутатите от Перник също не си вдигнаха телефона, единствен има извинение Валентин Михайлов от Самоков, който е в траур, почина майка му в деня на клетвата.
Кирил Ананиев – ГЕРБ
Десислава Ахладова – ГЕРБ
Галя Бърдарска – Има такъв народ
Стоян Мирчев – БСП
Александър Мацурев
Стоев и Динев
„Защо мълчат като пукали Ал. Мацурев от Банско и Стоян Стоев от Сандански, Николина Ангелкова и Маринов от Самоков, Христо Терзийски от Кюстендил, който напусна парламента, ръководствата на ГЕРБ по места съща са в пълен пас и чакат пресъобщение от Севдалина Арнаудова, която дава тон за песен, но в момента явно е в отпуск с премиера в оставака Бойко Борисов.“- пита Тодор Петров.
Михаела Крумова бе засечена от репортер на Панорама на входа на НС и успя да отрони само: „Искам стабилно правителство.“.

Междувременно на основание закона за достъп до обществена информация, помолихме да ми бъде предоставена информация за броя на изказванията, за времето на речите и изказванията от парламентарната трибената и входирани сигнали на народните представители от многомандатените избирателен район Кюстендил, Благоевград и Перник за Емил Гущеров, Кирил Калфин, Ивайло Константинов, Иван Ибришимов, Радослава Чеканска, Александър Методиев, Александър Мацурев и всички останали знайни и незнайни депутати от Югозапада, но получихме мълчалив отказ, за което ще внесем иск в съда. Помолихме справката да бъде за 10 години, за да видят избирателите кого и за какво са пратили в парламента. Припомнямняме им, че ГЕРБ внесе законопроект за мажоритарните избори в парламента през 2017 г., който не се прие, защото настоящите му партньори от БСП и ДПС не го подкрепиха.

Виктория Василева / първатаотляво на дясно/,депутат от Кюстендил с групата на Слави Трифонов в парламента.

Сега ГЕРБ ще внесе законопроект за въвеждане на мажоритарна избирателна система отново, но вече ключът за приемането му ще бъде в ръцете на Слави Трифонов.

„Ако подкрепи законопроекта на ГЕРБ, ще изпълни волята на народа от редерендума, ако ли не – да напуска политиката, заедно с главозамаяните депутати, които не могат да кажат пет приказки с ума си!“- пише ни Петър Василев. 

Както писахме,

10 май 2017 г. законопроект за промени в избирателната система, с които тя да бъде изцяло мажоритарна. Такива промени внесоха ГЕРБ в парламента, заяви председателят на парламентарната група Цветан Цветанов.

Подробностите поясни Данаил Кирилов, който подчерта, че от ГЕРБ са изпълнили 100% волята на българския избирател, изразена на референдума и промените са изцяло според въпросите, зададени на допитването на Слави Трифонов.

Именно заради това той вече шест дни протестира пред сградата на НС.

Мажоритарният вот обаче в неговия вариант не мина,

защото ГЕРБ могат да очакват подкрепа само от „Воля“ с техните 12 депутати, БСП са за смесена система, а Патриотите също мислят да внесат техен законопроект. ГЕРБ и хората на Марешки са общо 107.

Обединените патриоти няма да го подкрепят, така и стана

защото това щяло да доведе до „липса на представителство, изкривяване на политическата система до създаване на двупартиен или еднопартиен модел”.

На 4 май, когато кабинетът се закле, и когато изтече двуседмичният срок, който шоуменът даде на новия парламент, той, хора от неговия екип и негови симпатизанти за пръв път се събраха пред сградата на Народното събрание с искане на въвеждане на промените, които бяха гласувани на референдума на 26 март. Трифонов се закани, че протестните събрания ще продължат всеки ден, докато не бъдат изпълнени исканията на протестиращите. 

В новите текстове се предвиждат

пълни мажоритарни избори в два тура, с пълно мнозинство.

Ще има 240 едномандатни избирателни района и районна избирателна комисия от 13 членове. Ще се използва на тези избори активна регистрация, а за българите в чужбина отделен избирателен списък, като гласът им ще се отнесе към последния им постоянен адрес в България. Предвижда се също електронно и дистанционно гласуване, и машинно гласуване.

Веселин Марешки обясни, че се надява на подкрепа и от останалите. Освен това на 5 май т.г. бил изпратил SMS на Слави Трифонов. „Активно го търся, бях готов да изляза и на площада, но ние тук сме всеки ден и сме готови за среща с него“, посочи той.

От ГЕРБ са предвидили намаляване на субсидията до 1 лев на получен глас.

Патриотите още не са решили дали да подкрепят този текст, но са за намаляване на субсидиите. Корнелия Нинова заяви, че тяхната група също ще направи предложение.

Близо 3,5 милиона души отидоха и пуснаха бюлетина на първия тур на президентския вот на 6 ноември, заедно с който се проведе допитването от три въпроса – за мажоритарен вот, за задължително гласуване и за намаляване на субсидията на партиите. Референдумът влиза за разглеждане от парламента, но не е задължителен. Да има мажоритарна избирателна система в два тура гласуваха 2,5 милиона.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here