Христо Иванов

Нашата цел е да поставим дългосрочни въпроси, такива като например необходимостта да се промени прокуратурата, заяви в „Панорама“ Христо Иванов, председател на ПГ „Демократична България“.

Той припомни, че 2015 година е работил за това и след като си подава оставката като правосъден министър в правителството на ГЕРБ.

„Винаги съм работил за съдебната реформа, защото без нея може да има законност, а без законност в България не може да има нито достойнство, нито свобода, нито истински просперитет. Ние сме внесли законопроекта, така че се събират подписите от всички народни представители. Това е процес, който тече. Ние имаме 27 депутата и ще търсим подписи. Това ще бъде най-важната демаркационна линия в този парламент. От нея ще се определи дали този парламент има шанс да живее дълго или не. Дали той ще може да реши този наистина фундаментален проблем ба българската държавност, обясни Иванов.

Това не е някаква абстрактна тема, това е темата за хладилника и за джоба, това е темата за достойнството и за перспективата да си гледаме децата в България, защото нищо от това не е възможно без законност, допълни той.

„Готов съм, ако не получим подкрепа за нашия законопроект, да се обърнем обратно към избирателите да кажем: „Никой друг, не му стиска да реформира прокуратурата, да поставим следващия главен прокурор по реален обществен демократичен контрол. Който не му стиска да постави тази тема по начина, нека да се яви с този факт пред избирателите и да видим тогава кой колко избиратели ще имат в следващия парламент“.

Нашето твърдо мнение е парламентът да бъде траен, заяви още Иванов.

„Има много политически формации, които къде искрено, къде не, които в момента разбират, че ерата ГЕРБ свършва. Някои от тях се качват ма каруцата в последния момент, други работят дългосрочно за това, но това не ги прави съюз“, коментира той.

За да няма разделение са нужни ясни национални цели, работа, принципи и най-важното законност. И за това се борим ние, допълни Иванов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here