Кюстендилската тигрица омайва Христо Иванов, бизпорно най- умният опозиционер в залата.

Парламентът задължи премиерът в оставка и отпуска Бойко Борисов да се яви пред депутатите на следващото заседание на 21 април. Борисов, който стъпи за последен път в парламента преди година, е извикан за да представи участието на България в плана за възстановяване и устойчивост на Европейския съюз заради кризата вследствие на COVID-19. Той трябва да обясни дали ще има проблем при забавяне на неговото внасяне в ЕК и кой е виновен за това.

Предложението дойде от Мая Манолова и беше подкрепено от 145 депутати. Въздържали се гласуваха 70 народни представители – всички от ГЕРБ. Предложението на Манолова предизвика продължили повече от половин час дебати, изпълнени с лични обиди. Депутатите от ГЕРБ се опитаха да направиха чудеса от процедурни предложения врътки, предложения и размяна на реплики за да не позволят гласуването, но само успяха да спечелят по-малко от два часа часа.

Докато Манолова се изказваше, бившият председател на парламента Цвета Караянчева ѝ подхвърляше някакви думи от залата. „Гаврата с парламента ше спре и вие няма да опазите Борисов, ще се яви тук. Ако няма заседание във вторник, Борисов да бъде извикан в сряда“, каза Манолова.

„Не с такава злоба, това ще ви доведе болест. Нова“,

каза към Манолова депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов.

 Атанас Славов от Демократична България каза към, че според Конституцията, която се отбелязва днес: „Ние можем да извикаме всеки един министър или премиера в парламента“.
Славов предложи да се въведат глоби за неуважение на парламента, каквито има в други страни.

„Г-н Иванов вие сте интелигентен човек. Моля ви да не кълнете, не случайно носите прякора Мозъка. Премиерът днес показа за пореден път, че е смел човек. Искам да ви кажа с широка усмивка, че бистришкия тигър е един най-обикновен страхлив заек от Банкя“,

Това каза сценаристът от Шоуто на Слави и депутат от Има такъв народ Филип Станев по адрес на Лъчезар Иванов.

Иванов излезе на трибуната и се извини, че не бил разбран. И пак каза, че когато човек таи злоба може да заболее. Той това го знаел, като доктор.

След това на трибуната излезе заместник-председателят на ИТН Тошко Йорданов и прочете части от известната статия на депутата от ГЕРБ Тома Биков от 2012 г. за Бойко Борисов, която е озаглавена „Карикатура на диктатор“.

„Страхливецът Борисов днес не дойде – за пореден път. Шофьорчето Борисов днес не дойде – за пореден път. Джипко Бибитков днес не дойде в парламента – за пореден път“.

Каза Тошко Йорданов за отсъствието на Борисов, който не дойде днес в парламента, а бяви, че излиза в отпуск и прати на отчет заместника си Томислав Дончев.

Думите на Тошко Йорданов бяха посрещнати с голямо недоволство от ГЕРБ – СДС, чиито депутати тропаха по банките. Йорданов обяви, че е готов да си понесе глобите и санкциите за изказването си и за обидните квалификации към Борисов. Такива бяха поискани от ГЕРБ.

Купищата процедурни обърквания и нарушения в залата доведоха до искане да се обяви почивка, защото не е беше ясно какво се обсъжда – докладът за плана или проекторешение, изчетено изненадващо от трибуната от Мая Манолова.

След почивката зам.-председателят на парламента Татяна Дончева успя да въведе ред в залата и подложи на гласуване решението за задължително изслушване на Борисов, което според ГЕРБ е нарушение на процедурата. В крайна сметка решението бе прието, което значи, че Борисов трябва да се яви в залата в сряда 21 април, за да докладва за плана за възстановяване. Дончева отказа да допусне за изслушване по темата вицепремиера Томислав Дончев, който се беше появил в парламента.

“ Оставката на Борисов е факт. 156 гласа „за“ и Борисов вече не е премиер. Мутрите са вън! Обещахме, че на Великден няма да е премиер, изпълнихме го в Деня на Конституцията!“-  тропна доволно Манолова, която е начело на най- дребната група, едва от 14 човека, разелени на парчета от вътрешни конфликти.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here