Георги Василев

Седем нови щъркелови двойки са се установили в гоцеделчевското село Баничан. Това съобщи пред 4ВЛАСТ председателят на БДЗП – клон Гоце Делчев Димитър Попов.

„Не знаем дали това се дължи на грижите, които полагат „осиновителите“ или просто е чиста случайност, но до този момент не е имало такова нещо според местните жители. В момента новодошлите двойки се опитват да строят гнезда, като не рядко влизат в конфликт със старите, които вече мътят. Тази дейност допринася за некомфортността на други хора, които са притеснени, че щъркеловите семейства ще им цапат колите и входовете, дори самите тях, докато се прибират или излизат“, коментира той.

„Едно обаче е сигурно, присъствието им означава просперитет и благоденствие за цялото село. Затова ще се опитаме да запазим добрия тон и да действаме както до сега с грижа за птиците и хората“, допълни природозащитникът.

Димитър Попов

По думите му още в понеделник ще в Баничан ще бъде изпратена нова платформа, върху която щъркелите да гнездят.

Като добра поличба определиха идването на новите птици в селото местните жители. Секретарят на местното читалище Румяна Джибова коментира, че хората трябва да вземат пример от щъркелите по отношение на грижата за семейството  и децата. По думите й интересът към грациозните птици е дошъл след поставянето на камера за видеонаблюдение в едно от гнездата в Баничан. В него живеят Изгрев и Пролетка – най-известните щъркели в света, които са осиновени от японското семейство Хироюки Сомо и Мария Соколова. Това се случило преди две години, благодарение на социалните мрежи.

„Това е първата в страната IP камера в щъркелово гнездо. Обявихме кампания за началото на осиновяването и всички гнезда бяха осиновени много бързо“, обясни Джибова.

В момента Пролетка и Изгрев имат едно яйце и полагат грижи за него.

Румяна Джибова
Румяна Джибова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here