Васил Мирчев се моли за вразумяване на народа и управниците на България.
„Мажоритарните избори се правят с мнозинство. Партията, която ги предлага, няма това мнозинство“, заяви Йорданов в първото си слово от парламентарната трибуна.
„31.07.2019г. Слави Трифонов обяви, че ще създадем политически проект, който ще се казва „Няма такава държава“, чрез който по законен начин всички решения на Референдума ще бъдат превърнати в закон, а днес заместникът му Тошко Йорданов се отметна и каза, че няма да го внасят.“ – е най- коментираната теме от деня.
Припомняме изявлението на Слави Трифовонов, което беше и предизборен лозунг:
“Уважаеми зрители, аз съм последователен и никога не се отказвам по средата на пътя. Затова ще създадем политически проект, който ще се казва „Няма такава държава“, чрез който по законен начин всички решения на Референдума ще бъдат превърнати в закон.
Уважаеми зрители, всичко, което съм правил досега, беше заради вас. И всичко, което ще правя отсега нататък, ще бъде отново заради вас.
Уважаеми зрители, за мен е чест. Благодаря.“
Днес, 15.04.2021г., минути след като всички 240 депутати положиха клетва, Слави дистанционно, Тошко Йoрдaнoв беше категоричен: От cтрaнa нa ИТН нямa дa имa прeдлoжeниe зa мaжoритaрeн вoт, тoзи пaрлaмeнт нямa дa изкaрa пълния cи мaндaт от 4 години, няма какво да се лъжем, но да искара колкото трябва.
“Има ли такъв народ или няма такава държава?” – питат десетки читатели на 4ВЛАСТ, които ни сигнализират с възмущение. Междувременно от ГЕРБ заявиха, че ще подкрепят предложението на Слави от преди години за мажоритарен вот, освен всичко Слави Трифонов има мнозинство от 163 депутати, който избраха предложената от него Ива Митова за председател на парламента.
“ГЕРБ ще внесе в Народното събрание предложение за въвеждане на мажоритарна избирателна система. Ако нашите политически опоненти уважават гласа на над 2,5 млн. българи, нека да го приемат. Но съжалявам, че тези, които години говореха, че това е най-важното, сега се отметнаха. Дори се плъзнаха по една популистка плоскост да направим субсидията на париите един лев и така да вкараме цялата политическа класа в ръцете на олигархията“, коментира премиерът в оставка Бойко Борисов и излезе в отпуск.
Може да бъде изображение с 1 човек и седящ
„За съжаление нищо добро не ни чака! Парламента не е шоу. Там няма аутокю от което да четеш. Много лесно е да критикуваш, да даваш популистки обещания, за да бъдеш харесан. Но, когато става въпрос да носиш отговорност и да изпълниш това което си обещал, е тогава вече става трудно. Е, сега тези шоумени каквото обещаха на народа да поемат своята отговорност и да изпълнят обещаното. Е, то пък „ако всичко което се обещава се дава“. Или може би, това не им по сценарий! – Васил Мирчев от с. Кладница, община Перник.

Хаджи Тошко Йорданов си мечтае на власт да е хан Крум.

Добре обаче, че хан Крум не е на власт, защото на хаджи Тошко Йорданов много щеше да му се стъжни.

Хаджи Тошко Йорданов и неговата партия започнаха да шикалкавят още от първия си ден в парламента.

„Мажоритарните избори се правят с мнозинство. Партията, която ги предлага, няма това мнозинство“, заяви Йорданов в първото си слово от парламентарната трибуна.

Да, но:

В миналия мандат ГЕРБ предложи мажоритарен вот за парламент, а лично Бойко Борисов потвърди това предложение и за този мандат. Тоест мнозинство има – герберите и „Има такъв народ“ са общо 126 депутати;

Дори да не се събере мнозинство за мажоритарен вот, ако темата се постави, все пак е възможно да се стигне до някакво развитие – например премахването на ограниченията пред преференциалното гласуване, които съществуват сега;

Излиза, че е лъжа създалото се впечатление у обществото, че партията на хаджи Тошко Йорданов защитава мажоритарния вот.

Хаджи Тошко Йорданов обаче предпочита да се прави на луд и очевидно смята, че това ще му се размине.

„Има такъв народ“ отлага мажоритарния вот

За намаляване на субсидията до 1 лв. на глас също няма мнозинство, но хаджи Тошко Йорданов няма проблеми с това и ще внесе подобна поправка.

Защото тази тема е удобна за пиар и реално нищо особено не променя, за разлика от мажоритарния вот.

Неслучайно всички партии, без изключение, са против мажоритарен вот – той променя модела из основи.

С изявлението на хаджи Тошко Йорданов „Има такъв народ“ се присъедини към партийните елити, които не искат да дадат реална власт на избирателите и нехаят за онези 2,5 млн. български граждани, които на референдум подкрепиха мажоритарния вот.

Маските паднаха. И добре че не ни управлява хан Крум.- коментира Любен Обретенов пред Клуб. бг.

„Има такъв народ“ внесе още в първия ден на новия парламент промени в Закона за политическите партии, в който държавната партийна субсидия да стане 1 лв. годишно на получен глас на избори, вместо сегашните 8 лв.

Законопроектът вече е в парламентарното деловодство. С него логично се иска изменение на държавния бюджет за 2021 г., където сега е уточнена субсидията от 8 лв. за текущата година, както изисква действащият закон за партиите.

Мотивът на депутатите от формацията на Слави Трифонов – уважение към волята на над 2,5 млн. избиратели, участвали в за малко неуспелия референдум, организиран от шоумена, тогава не политически лидер, и екипа му през 2016 г. Това била само първата стъпка за удовлетворяване на исканията на хората оттогава.  Решението отговаряло и на очакванията на гражданите за икономия на обществени средства. От „Има такъв народ“ изчисяват, че за година ще бъдат спестени 21 026 961 лв. 

През 2019 г. ГЕРБ и партньори внесоха идеята за 1 лв. на глас субсидия, след като от епика на Слави разкриха, че Министерството на финансите грешно е смятало полагащите се пари и формациите са получавали повече от полагащите им се тогава 11 лв. на глас. „Надвзелите“ суми – по решение на МФ, път трябваше да връшат суми, ако не – НАП да им ги събира принудително. Прие се обаче и предложението на ДПС щом се намаляват драстично държавните средства, да се върне практиката бизенсът да може да дарява суми на партии. Още с гласуването на следващия държавен бюджет субсидията стана 8 лв., но финансирането от фирми не бе отменено.

Сега от „Има такъв народ“ казват, че след анализ ще продължат с измененията на тема „финансиране на партиите“. Засега в проекта им бизнес даренията не са орязани.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here