Днес в Благоевград беше даден страт на проекта за анаеробна инсталация на депото за над 30 млн. лв.

Румен Томов даде старт на строителството на анаеробната инсталация на депото край Благоевград на стойност 36 444 472 лв. Европейското финансиране е в размер на 25 627 674,70 лв., вложените средства от държавата са 4 522 530,83 лв., общината участва с 270 746,47 лв. От ДДС ще се възстановят 6 023 520,00 лв. Проектът се финансира по оперативна програма „Околна среда 2014-2020“.


Както е известно, депото край Благоевград обслужва и общините Симитли, Бобошево, Рила и Кочериново. На първата копка присъстваха зам.- кметовете от екипа на Румен Томов Пролет Трифонова, Румен Трошанов, Ясен Попвасилев и Любен Милев. Градоначалникът на община Симитли Апостол Апостолов, зам.- кметът на община Бобошево – Георги Величков, Андон Тодоров – председател на Общински съвет Благоевград, Управителят на „Благоевград Инвест 2016“ – инж. Костадин Шумантов, изпълнителният директор на „Балканика Биогаз“ Аглика Павлова, екипът по управление на проекта, представители на фирмата, изпълняваща строително-монтажните работи, общински служители, медии и граждани.


Кметът на Община Благоевград Румен Томов подчерта изключителната важност на проекта за 4-те общини и Благоевград. Той пожела успешна и безаварийна работа на фирмите – изпълнители.
Благоевградският проект е единственият, в които изцяло се инплементира идеята за кръгова икономика – от разделно събраните хранителни, дървесни и зелени отпадъци, които ще се третират по анаеробен – т.е. безкислороден начин в инсталацията, последващите материали ще бъдат компост и производство на електрическа и топлинна енергия с когенерационна система, с които ще се зареждат електрическите камиони, които ще събират самия отпадък. Това е кръговата икономика в действие.“ Около 17 хиляди тона биоразградими отпадъци годишно ще могат да бъдат обработвани в инсталацията сподели госпожа Аглика Павлова.


Договорът с изпълнителя е на стойност 32 млн. лв. с ДДС. На място ще работи ДЗЗД „Балканика Биогаз“, партньори в което са българското дружество „Балканика Енерджи“ АД и немската компания Bekon Gmbh. Те ще изградят анаеробна инсталация в село Българчево с определен капацитет за вход 15 819 тона на година.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here