Виктория Василева / първатаотляво на дясно/, депутат от Кюстендилска област, шеф на ПГ на ИТН.

Депутатът от „Има такъв народ“ от Кюстендилска област Виктория Василева, главен секретар на партията, бе избрана за зам.- председател на Народното събрание. Днес за първото си заседание официално събира 45-то Народно събрание на Република България. Новоизбраните народни представители положиха своята клетва и избраха постоянен председател на събранието Ива Митева с над 160 гласа, даже ГЕРб гласуваха „въздържали се“, а не „проти“.

Най- възрастният депутат Мика Зайкова ръководи събранието, което протече с много настроение и смях, в повечето случай предизвикан от Зайкова, която показа завидно чувство за хумор и майчински маниер на порицание на „лоши маниери“ в залата. При гласувана не „Против“ за председател нямаше нито една вдигната ръка, при което Зайко избухна в смях: Е,  всички ли сте „за“, ха-ха!- след което даде знак да се гласува „Въздръжал се“ и се появи „гората от ръце“ от ГЕРБ начело с Христо Терзиев и Михаела Крумова от Кюстендил и Александър Мацулев от Банско, Стоян Стоев от Сандански и др от Югозапада. Валентин Милушев беше единственият отсъстващ поради настъпила смърт на майка му.

Мика Зайкова обяви, че той е в болница.

„Нека пожелаем успех, мъдрост и доблест на всички и да запомним добре клетвата, която полагаме“- каза Виктория Василева. Слави Трифонов положи клетва онлайн, а Бойко Борисов подаде оставка дистанционно чрез деловотството на МС.

„Слави мълчи, това е супер странно, така е когато поставят милярди на масата ти.“- коментира Сашо Диков и се помоли Слави Трифонов да не си направи политическо сепуко.

Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън! беше „дъ бест“. В свой стил се опита да хване „бика за рогата“. „Искам да заставем Бойко Борисов да влезе в залата и дад даде отчет, искам свормиране на комисия за ревизия, иска.., иска…“

Председателят на „Изправи се! Мутри вън!” Мая Манолова се обърна към народните представители с думите – „мутри вън“ и очерта основните приоритети на партията. „Пълна ревизия на корумпираното управление – днес внасяме проект за решение за създаване на Комисия по ревизията“, каза тя.

„Първата стъпка към изпълнението на тази цел, е изваждането на мутрите от управлението на страната. Това се отнася не само за главните мутри, а и за тези, които дълго време ги обслужваха и се облагодетелстваха от това“, заяви още Манолова.

„С тях коалиция не трябва да има. Не може да ви бъде забранено да заявявате подкрепа за правителство, излъчено от партии на протеста, но не си въобразявайте, че ще го задушите в токсична прегръдка.

Маяа Манолова „стъпи на врата“ на Николай Хаджигенов, който обяви коалицията им за разтурена на 04.04., но поссле се разкая, тъй като се беше самопредложил за министър, а в същото време Манолова вдъхнови двама от групата си да я сочат дори за премиер, чу се, че е подготвена за министър на социалниде дейности-

Не си въобразявайте, че ще бъдете освободени от носенето на отговорност. Нека да се знае също така, че когато говорим за управлението на държавата, имаме предвид не само нов парламент, ново правителство, а и това, което хората от площадите поискаха от нас – нов главен прокурор, нови регулатори“, каза Манолова.

Втората стъпка е търсенето на отговорност. „Третата стъпка е да променим правилата така, че повече в бъдеще мутренско управление, да не бъде възможно“, подчерта Манолова.

„Ключов въпрос на доброто управление са правилата за провеждане на избори. Ще ги изменим веднага, за да сме готови за предсрочни избори. Ще въведем изцяло машинно гласуване, дистанционно, електронно гласуване за българите в чужбина, избирателен район за нашите сънародници зад граници, ще изчистим избирателните списъци чрез активна регистрация, ще сменим съставите на избирателните комисии.

Ще настояваме за смяна в състава на Съвета за електронни медии и ръководството на Националната телевизия, които с действия и бездействия позволиха манипулация на общественото мнение по време на предизборната кампания“, подчерта още Мая Манолова и посочи, че от формацията са готови да предложат цялостна борба с корупцията.

Стоян Стоев се бори за инфраструктура и туризъм в Югозапада.
Ето какво каза и новият общински съветник от Сандански Стоян Стоев: Като човек, който никога не е бил народен представител ми е трудно да намеря точните думи за първото заседание… В такива моменти е добре да гледаме в историята, защото тя много пъти може да ни даде отговорите, които търсим.
Един от строителите на съвременна България Петко Каравелов, убеден демократ и опитен парламентарист, има следната мисъл:
 „Взаимните обвинения си нямат място тук… Това е работа на историята: прави ли са били партиите, или не в своето управление…“
И още нещо.
Радвам се, че в днешния ден сме в сградата, над която стои надписа „Съединението прави силата“. Няма българин, който да не знае историята как хан Кубрат събрал децата си и им дал урока със снопа пръчки. Малко от нас обаче помним, че веднага след това, същите тези синове, се пръснали из целия свят, което довело и до разгромяването на много от тях. Ние носим гордостта да сме наследници на тези, които с храброст и мъдрост създали държава и опазили името ѝ до днес.
След като първият голям спор бе за сградата, именно заради тези думи изписани на нея, е важно да видим как те са осъзнати и се изпълняват днес. Защото един друг голям българин е казал „Дела трябват, а не думи“.

Нашите предци са написали нещо на тази фасада: „Съединението прави силата“. Победата е за смелите. Това заяви най-възрастният депутат в 45-ото НС – парламентаристката от формацията на Трифонов Мика Зайкова. 

„Нали България е важна. Нека да я сложим там където й е мястото – в европейското семейство, т.е. да не сме на последно
място“, каза още тя.

На въпрос как ще се справи парламентът, който е като орел, рак и щука, Зайкова отвърна: „Има една цел – тя се казва България и нейния просперитет. Ако това не е цел за тях, за какво са тук? Нашите предци са написали нещо на тази фасада „Съединението прави силата“. Победата е за смелите“.

„На какво се дължи мъдростта ви? На възрастта ли?“, запита я водещата, а Зайкова се засмя и отвърна: „По-скоро на мозъчната кутия“.

Запитана кого ще предложи групата, тя каза: „Аз съм от гражданската квота, не ме питайте политически работи“.

Длъжна съм да проверя дали в пленарната зала има кворум и дали повече от половината народни представители са тук. Тъй като нямаме електронна система, ще чета имената и ще ви моля всеки, който чуе името си да каже „тук“ и да вдигне ръка. Така донайенът на 45-то Народно събрание Мика Зайкова стартира първото заседание на новия парламент. 

Тъй като електронната система не работи, тя бе задължена да прочете всички имена на депутатите и да ги преброи устно.

Уважаеми дами и господа, заседанието ще се предава пряко по БНТ и БНР, така че моля за усмивки и за радост. Нека народът да види, че народните представители в 45-тото Народно събрание са хора с добро настроение и хумор. И така, дами и господа, неумолимият ход на времето и датата в моя акт за раждане ми дадоха привилегията да открия 45-тото Народно събрание, за което съм много щастлива и дано да съм добра орисница“, каза тя.

„Много от нашите предци и сънародници са умирали с усмивка на уста за съдбата на прекрасната ни страна. Сигурна съм, че и съвременните българи биха жертвали живота си, за да я има България и сега. България е минала през много битки, но винаги е възкръсвала, защото народът е намирал път към Възкресението.

България, и целият свят, се намира в тежка ситуация. Намираме се в световна икономическа криза, но можем да бъдем утежнени и с една социална криза. Нашият народ много пъти ни е казвал къде грешим и е казвал истината – дали на протест, референдум или избори. На 4-ти април той ни прати в тази зала с една единствена поръка – промяна.

Промяната, която ще извади България от всички последни места в ЕС. Аз, надявам се и вие, искате да видите в очите на Българите щастието от това да не сме най-бедни, най-нещастни, да живеем най-малко и да не сме безпросветни. Страна, която е била на 5-то място по качествено образование е на далечното 88 от 140 страни. Това е срам и позор за нашата цивилизация“, продължи тя.

„Независимо от това, че сме различни, имаме една единствена цел – просперитета на България и нейното достойно място в европейското семейство. Сигурна съм, че всеки ще даде максимума от своите знания и умения, за да постигнем тази цел. Мисля, че нашите предци са ни дали това, което пише на фасадата на тази сграда – „Съединението прави силата“. Не забравяйте кой и за какво ви е изпратил тук. Сега трябва да извършим най-важната част от днешното заседание“, каза тя.

Мика Зайкова помоли всички депутати да се изправят и да изрекат заедно клетвата:

„Заклевам се в името на Република България, да спазвам Конституцията на страната и във всичките си действия да се водя от интересите на народа. Заклех се.“

„Благодаря ви и на добър час, колеги депутати“, завърши тя.

Христо Иванов

Председателят ПГ на „Демократична България“ Христо Иванов се обърна към новоизбраните депутати от 45-ото Народно събрание. Той заяви, че над него тегне въпросът дали изобщо ще го бъде. Според Иванов, съгласието и диалога са хубави неща, но попита дали законността е забравена.

Христо Иванов изтъкна, че Народното събрание ще може да извърши само една част от промяната и това е „да отстрани от управлението Бойко Борисов, ГЕРБ и техните вечни партньори по консумация на властта – ДПС.

„Въпросът е какво друго може да бъде направено в този парламент и това е големият политически въпрос. Чертаят се разделителни линии, търсят се обединяващи знаменатели, но преди това е важно да се фокусираме върху това, което имаме да свършим като задачи“, каза още Христо Иванов.

Той заяви, че „Демократична България“ има 10 приоритета в две групи. „Едната група е свързана с непосредствените кризисни ситуации, защото са повече от една, които следват от глобалната пандемия.

На първо място трябва решителна програма за масова доброволна имунизация. На второ място трябва да се приложат комплекс от адекватни мерки за икономическо подпомагане на отделните сектори, предприятията, домакинствата и за социална защита на гражданите. Трябва да направим реална оценка на икономическото положение. Има обезпокояващи сигнали за състоянието на финансовия резерв“, подчерта още Иванов.

Той допълни, че ключова задача е в краткосрочен план е България да стартира процедурата по Плана за възстановяване и устойчивост. Освен това партията ще предложи промени в Изборния кодекс, закриване на Специализирания съд, на КПКОНПИ и други. „Демократична България“ няма да подкрепи ГЕРБ.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here