Общинският съветник, собственик на петричка кабеларка Добринка Бацанова получи 20 000 лв от бюджета на общината, тя беше общински съветник.

Бизнесдамата и неуспял кандидат в няколко избори Надежда Бацанова от Петрич е арестуваната като ръководител на престъпната група за търгуване на гласове. За схемата бе огласено от прокуратурата днес, а по първоначални данни Бацанова е с мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Кандидатът за депутат, който е участник в схемата за купуване на гласове, е Сергей Димитров – шести в листата на БНО („Българско лято“) в Благоевград. Бил е член на ГЕРБ и във фейсбук профила си е качил снимки с техни членове.
След това напуснал партията и е бил на учредяването на „Републиканци за България“ на Цветан Цветанов. Освен тях арестуван и обвинен е Димитър Топалов, бивш зам.-кмет на Ракитово и ромският тартор от Пловдив Асен Бошнаков.

Надежда Бацанова е дъщеря на Христо и Добринка Бацанови. Майка ѝ беше общинска съветничка в Общинския съвет на Петрич. От там са и бизнес и политическите интереси на Бацанова. Майка ѝ Добринка е общинска съветничка в Общинския съвет на Петрич. Фамилията държи кабелна телевизия „БАЦ“, едноименен спа комплекс и метан станции.

Самата Надежда е кадидат за евродепутат от ПП БАСТА на изборите през 2014 година. Била е и кандидат за общински съветник в Петрич, както и баща ѝ Христо Бацанов. 

Профил точно с тези характеристики очерта днес и прокуратурата. Според държавното обвинение Бацанова непрекъснато е комуникирала директно с лидер на партия-кандидат за изборите за народни представители тази година. Пак според данните финансирането е изцяло от човек, намиращ се в страна извън ЕС, което неминуемо води до името на Васил Божков. Потвърждение дали обаче става дума точно за него – няма.

Останалите в престъпната група са: Димитър Топалов – бивш зам.-кмет на Ракитово и настощ общински съветник от Воля, Сергей Димитров от Петрич, който бе кандидат за депутат от БНО в Благоевград; Страхил Симеонов, който е бил първи в Пазарджишката листа на БНО; Асен Бошнаков – човек с влияние в ромската общност в Пловдив. намерени са сан 500 000 лв.

Разследващите подозират, че ръководител на групата е обвиняем по две разследвания на специализираната прокуратура, съобщиха за „По света и у нас“ от държавното обвинение. Той в момента е в Обединените арабски емирства и е поискана екстрадицията му у нас.

Разследването започнало в Пловдив. В началото на февруари Асен Бошнаков започнал да събира зависими от хазарта жители на кв. „Столипиново“. Обещавали им опрощаване на хазартни дългове, както и допълнителни приходи, ако осигурят значителен брой гласове за конкретна партия.

„Събрани са били доказателства и са повдигнати три обвинения. За участие и за ръководене на групата. Събрани са и данни за участие на лице с имунитет, а именно кандидат за народен представител“, разкри Антоанета Панчева, прокурор в СГП.

По информация на разследващите кандидатът за депутат е Сергей Димитров. Той е шести в листата на БНО в Благоевградския избирателен район. А ръководител на групата за купуване на гласове е бизнес-дамата от Пиринско Надежда Бацанова. Тя е собственик на кабелна телевизия в Петрич, хотел и метан-станция.

„Същият е поддържал непрекъснато връзка с неформален лидер на партията. Връзката се е поддържала през телефон, чрез онлайн предложение или видеовръзка“, обясни Антоанета Панчева.

Неформалният партиен лидер е давал ясни и точни задачи на т.нар. „организатор“, а той на участниците в групата, установили още разследващите. Така се разбрало, че след пореден разговор Бацанова възложила на Бошнаков да се види с пловдивски бизнесмен.

„Собственик на търговско дружество, притежаващо завод за перилни препарати на територията на гр. Пловдив се е срещал с член на ОПГ. На него му била обещана парична сума, както и съдействие при бъдещо кандидатстване по европрограми“, заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Във въпросния завод работят много от жителите на Столипиново и Бацанова дори платила издаването на нови лични карти на работниците, за да могат да гласуват за партийната листа.

„Финансирането на групата се е осъществявало от лице, което към настоящия момент пребивава на територията на страна извън ЕС“, каза Антоанета Панчева.

Неформалният партиен лидер изпращал парите за купуване на гласове в Турция, от там т. нар. „мулета“ ги доставяли у нас. Едната схема за изборна търговия била чрез застъпниците на партията в секциите.

„На всеки застъпник се заплащало и допълнително сумата от 100 лева, той от своя страна следвало да отведе до урните поне по трима гласоподаватели“, каза Сийка Милева.

Другата схема била на принципа на т.нар. „индианска нишка“. Гласоподавателят получавал предварително попълнена бюлетина от застъпник, преди да влезе в секцията. От секционната избирателна комисия взимал празна бюлетина с поставен на нея първи печат.

В тъмната стаичка разменял бюлетините и пускал в урната предварително попълнената, а празната, но подпечатана предавал на застъпника, когато излезе от секцията. Той я попълвал и я давал на следващ гласоподавател, продал гласа си. Обвиняемите за сега са петима – четирима са в ареста, а един е на свобода срещу подписка.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here