Валентин Балабанов, Виктория Янева и Божидар Попчев.

Актьорите Виктория Янева и Божидар Попчев поделят с публиката сцената на театъра в Дупница за премиерата на „Верига от думи“. Заради ограниченията в броя на зрителите около пандемията, директорът на театъра Валентин Балабанов, който е режисьор и сценограф на постановката, е взел решение публиката да се качи на сцената. На място са подредени 34 стола. Така дупничани ще надникнат в света на актьорите, минавайки от другата страна на завесата и попадайки под прожекторите. Постановката по пиесата на Жорди Галсеран ще се играе на 22 април от 19 часа.
„Ще бъде голяма отговорност за нас, хората ще видят всеки поглед, всеки жест. Казаха ми, че съм много смел, за да взема това решение. Едно е да говориш, когато завесата е вдигната, но публиката е далече, тук ситуацията е различна. Ще бъде като в киното, ще извадим неща, които иначе не се виждат на голяма сцена.“, съобщи Балабанов.


„От учебния театър не съм играла толкова близо до хората, интересно е как ще реагираме.“, добави и Виктория Янева. През миналата седмица актьорите играха пред публика за първи път от октомври. „Беше много хубаво.“, сподели Янева.
Екипът отказа категорично да открехне завесата и да разкрие тайни от сюжета на „Верига от думи“. „За сюжета няма да кажем нищо. Интригата иначе изчезва, който иска да разбере, да дойде и да гледа. Специалистите определят „Верига от думи“ като психотрилър, аз не съм съгласен. Има елементи на психотрилър, но актьорът сменя непрекъснато настроенията, вътре има и комедия, и трилър… Това е една от най- добрите пиеси на Галсеран.“, каза Балабанов.
„Има три теми, за които си струва да се играе. Любовта, секса и смъртта, бих добавил и нарушената комуникация. В това представление ги имаме всички. Тук оголваме душите си.“, включи се Попчев. Стана ясно, че пиесата се репетира вече от 3 месеца.
„В Дупница е единственият общински театър в България, който не е спирал да работи. Срещаме разбиране от страна на общината, кмета Методи Чимев и Общинския съвет. Откликнаха на нашето желание да работим, казаха ни ок. В момента ограниченията ни налагат да пуснем само 30% публика. Имаме 9 представления в театъра, включително 2 детски. Повечето са за екип от 9 човека, а ние сме състав от 7 артисти. Затова, за да ги играем, викаме външни лица, на които трябва да платим хонорар. Ситуацията е такава, че сега не може да изкараме от билети парите за този хонорар. Ако искаме да правим тези постановки, трябва да поискаме пари от общината, а мисля, че е прекалено. Ние не сме спирали да работим, репетираме непрестанно 3 месеца, макар хората да не го виждат. Това е къртовска работа, но когато представлението не е ефективно, няма как да го заложа в програмата и после да отида и да кажа на кмета „250 лв. сме на загуба, може ли да се покрият?“ Затова и не го правя. Надяваме се пандемията да утихне и нещата да се върнат към нормалното. Аз като директор се стремя да не работим на загуба, може да нямаме печалба, но не трябва да имаме загуби. Макар изкуството навсякъде по света се дотира. Слава Богу, ние го имаме. Знаете, че в Кюстендил и Перник затвориха театрите и освободиха актьорите. Финансово сме към общината, нямаме собствени средства. Ако искаме да направим нещо, трябва да убедя кмета и гл. счетоводител, ако ги убедя, всичко е наред.“, очерта ситуацията директорът. Затова и „Верига от думи“ лежи на плещите изцяло на Балабанов, Янева и Попчев, работата им подпомага само техническият екип на театъра. Без външни хора може да се играе и „Ама, че семейство“. Театралите планират пак представление на открито, каквото имаше миналата година. Тогава от общината помогнаха за реализацията, като отпускат средства, за да се направи подиумът. Сега от общината са закупили общо 50 пластмасови стола, които се ползват за публиката.
„Имаме обещанието на общината, че винаги може да купят още, ако има още желаещи да ни гледат.“, каза Балабанов. Трупата има желание да покаже „Верига от думи“ и извън Дупница, но за момента това остава в перспектива. „И при нас издваха много трупи от други градове, но в момента това не е финансово обосновано с тези ограничения в броя на публиката. Колкото и да игнорираме парите, не става. Те са важни, не може да работиш на загуба. Затова не мога да кажа кога и къде ще играем извън Дупница. Въпросът е да се махне тази чума и да пътуваме, както и хората да са спокойни да влязат в салона.“, заяви Балабанов.
Екипът е категоричен, че пиесата „Верига от думи“ поражда противоречиви чувства, но те са убедени, че дупнишката публика ще оцени представлението. Запитани как реагира актьорът, ако усети негудование в някой зрител, Балабанов беше категоричен: „Като играем, не спираме, то е като влакът. Е, ако някой припадне, ще спрем. Имал съм случай като актьор с тежък монолог на Едип цар, който си избожда очите, осъзнавайки, че се е оженил за майка си и е убил баща си. Играех пред ученическа публика. Едни деца не спираха да говорят, разсейват ме и аз полудях. Тогава бях още млад, спрях и започнах да им крещя. После в ръководството на театъра ми се караха защо съм реагирал така. Тогава директор на театъра беше Иван Кондов, реагира спокойно и ми каза „разбирам те, че не си издържал“. Разказа ми за друг случай как един възрастен актьор спрял по време на постановка, защото деца си играли със скобички и се замеряли, той им казал „извинявайте, но много ми пречите.“ Те се почувствали зле и спрели.“
Цената на билета за „Верига от думи“ е 12 лв., те ще са в продажба от понеделник.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here