През лятото кметът на Благоевград Румен Томов се срещна с представители на немската фирма в консорциума.

Мащабен проект за над 33 млн. лв. тръгва в Благоевград в четвъртък. В землището на благоевградското село Българчево удрят първа копка на анаеробната инсталация за разделно събрани биоразградими отпадъци на новото депо. Както е известно, обектът обслужва общините Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево.
Община Благоевград е водещ партньор, а финансирането е осигурено по проект. Договорът с Министерство на околната среда и водите за финансиране беше подписан през 2018 г.
Договорът с изпълнителя е на стойност 32 млн. лв. с ДДС. На място ще работи ДЗЗД „Балканика Биогаз“, партньори в което са българското дружество „Балканика Енерджи“ АД и немската компания Bekon Gmbh. Те ще изградят анаеробна инсталация в село Българчево с определен капацитет за вход 15 819 тона на година.
През лятото на миналата година кметът на община Благоевград Румен Томов се срещна с представители на немската фирма Bekon.
“Този проект е истинско предизвикателство. В момента търсим камиони, със специални характеристики, които ще поръчаме. Търсим специални параметри за хидравлично събиране на боклука. Анализираме възможностите, за да сме сигурни в качеството на изпълнение.“, е заявил на срещата ръководителят на проекта Андреас Молен, който е бил в компанията на главния мениджър на фирмата Андреас Молер.
От пресцентъра на общината съобщиха още, че германците са представили пред Томов дейността и опита, който имат в изпълнението на подобни проекти. Те са изградили завода за преработка на битови отпадъци в София. Фирмата се е занимавала първоначално със строителство, а на по-късен етап започва да изгражда инсталации, подобни на тази, която ще има депото в край Благоевград.
Консорциум ще изпълни поръчката „Пълен инженеринг- проектиране и авторски надзор на основна и довеждаща инфраструктура, СМР на основна и довеждаща инфраструктура, доставка и монтаж на инсталация за суха метанизация с тунелно компостиране и когенерационен модул на разделно събрани, биоразградими отпадъци, въвеждане в експлоатация и обучение на персонала.“. Дейностите са част от проекта за изграждане на анаеробната инсталация на Регионалното депо за отпадъци.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here