Спасителна акция за ранен щъркел вдигна на крак самоковското село Драгушиново. За два часа Петър и Иво направиха свръзката, за да може птицата да замине за лечение. Щъркелът се ударил в гръмоотвода на кметството и паднал в градинката. Докато търсят как да помогнат, двамата спасители доволно се наслушали на оправданията и обясненията на различни институции.


„Звъняхме на пет –шест институции, включително и в община Самоков. Всеки си прехвърля топката, никои не реагира. Птицата не може да лети, ако я бяхме оставили на място, кучетата със сигурност щяха да я разкъсат. Звъняхме и на 112, по- късно на други институции, от общината ни казаха, че ще потърсят местен ветеринар, така и не се обадиха повече.“, разказват двамата спасители.


Щъркелът се удря в гръмоотвода пред очите им. „Видяхме как се удари, падна в градинката, не можеше вече да лети. Веднага отидохме за го видим, завихме го в одеяло. От една фирма в София ни се обадиха и казаха, че ще го чакат. Изпратиха ни код, чрез който може да се проследи състоянието на животното. Щъркелът вече пътува с градския транспорт.”, споделят Петър и Иво.


„По принцип общинска администрация чрез отдел „Екология“ трябва да се свържат със София „Защита на животните” към Регионалната инспекция по околната среда и водите за Софийска област. Важна е комуникацията с тях. Те ще ви свържат с доброволци, които работят към този център. Миналата година три щъркелчета съм изпратил за лечение. Не можеха да летят, не бяха укрепнали достатъчно. Слагам щъркела в кашон и го изпращам до автогарата „Юг” в София. От там доброволците го поемат и го препращат за Стара Загора, където има кризисен орнитоложки център за птици. Там ги преглеждат, лекуват и, ако оздравеят, ги пускат на свобода.”, споделя кметът на селото Георги Хаджийски. Той не е успял да се включи в спасителната акция, защото в момента е под карантина заради ковид 19.
„Нищо не можах да направя за щъркела. Иначе за такива случаи съм купил кашони, точно толкова големи, колкото да се събере един щъркел, ако някои се заеме, мога да му услужа.”, добавя кмета Хаджийски.
Местните са бесни на бездушието от страна на отдел „Екология” в община Самоков.
„Еколозите в общинска администрация -Самоков са трима души, и без това не се занимават почти с нищо. Можеха поне с това да се ангажират, да хванат щъркела и да го изпратят в София. Те имат телефонна връзка с регионалната инспекция-София област и да се придвижи проблема. В рамките на два часа се върши това”, споделят местните хора като ни изпратиха и снимки.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here