В Самоков тържествено откриха модерния СТЕМ центъра в училище „Митрополит Авксентий Велешки“. Школото е едно от общо 50-е в страната, чийто проект за подобен център е одобрен за финансиране. На място ще се изпълняват четирите елемента на образователната промяна -интегритет – физическа, архитектурна, техническа и образователна среда, съобщават от училището.


Тържествен водосвет отслужи отец Михаил Колев. Сред гостите на събитието бяха кметът на общината Владимир Георгиев, Росица Иванова – началник на Регионалното управление по образование, проф. Кичева от Югозападния университет, експерти от инспектората, представители на строителния екип и на фирмата-доставчик на модерната техника за центъра, Зорница Страхинова от образователния сайт „Уча се“, партньори на училището, колеги директори на учебни заведения от общината, преподаватели.


Кметът Владимир Георгиев, директорът на учебното заведение Ирена Коцева и началникът на Регионалния инспекторат Росица Иванова тържествено прерязаха лентата, след което гостите разгледаха центъра.


Доставката на всичко нужно, за да заработи иновативният център, беше възложена на фирма „Юнион Интеактив“. Прогнозната стойност беше 81 000 лв. без ДДС, фирмата печели с оферта от 78 551,97 лв. без ДДС.

Тя е доставила техническо оборудване и лицензиран софтуер, заела се е също с монтирането, внедряването, обучение на екипа в школото. Доставени са интерактивни дисплеи, компютърни модули, образователен софтуер, лаптопи, принтери, стереоскопичен лаптоп, образователен и експериментален софтуер за стереоскопичния лаптоп, микроскпои, камери, шкафове.

Национална програма „Изграждане на училищна STEM среда” има за цел да повиши интереса на учениците и техните постижения в областта на науките и технологиите, като подкрепи създаването на училищни центрове с фокус върху STEM. Центърът предоставя всички необходими условия за провеждането на съвременно и качествено обучение по природни науки и информационни технологии в училище. Учениците ще се обучават в среда и чрез методи, близки до бизнеса и реалния живот.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here