Със засаждането на нови дървета и почит към усилията на горските служители за опазване на гората край самоковското село Горни Окол беше отбелязана Седмицата на гората. Венци и цветя на паметната плоча в селото поставиха директорът на РДГ–София, инж. Стоян Тошев, директорът на ТП ”ДГС”Самоков инж. Александър Кроснев, лесовъди, горски работници.


„Отдаваме почит на лесовъдите и горските работници, които са отдали сила и енергия в борбата с ерозията и спиране на процеса на обезлесяване. В следствие на това се е удължил животът на язовир „Искър. Радвам се, че днес сме се събрали на мястото, където на 9 април 2008 г. е открита паметна плоча на залесяването във водосбора на яз. „Искър“. Позволете ми от свое име и от името на ръководството на Регионална дирекция по горите – София да Ви поздравя с настоящия празник на гората, който тази година е под надслов „Гората е здраве“, когато сме изправени и пред едно ново изпитание Ковид-19. Оставам с благодарност за силата и енергията, които отдавате за запазване на зеленото богатство! Благодаря на всички горски служители, дали своя принос за създаването и стопанисването на нови гори и техникоукрепителни съоръжения във водоснабдителния басейн на яз. „Искър.“, каза инж. Тошев.
Поставянето на плочата край село Горни Окол е по идея на Съюза на лесовъдите в България. В началото на 50-те години на ХХ в. започва строителството на яз. „Искър“, язовирната стена е завършена през 1956 г. По това време огромни територии са обезлесени, има силна повърхностна ерозия, големите водни течения донасят наноси в новопостроения язовир. При тези условия специалистите предвиждат 100 години живот на язовира, който бива удължен десетократно с огромния труд на лесовъдите и горските работници. Затова паметната плоча в селото е посветена на лесовъдите и горските работници, дали своя принос за създаването и стопанисването на нови гори и техникоукрепителни съоръжения във водоснабдителния басейн на яз. „Искър“ и нарече тяхното дело подвиг, пред който трябва да преклоним глава и да помним трудът на лесовъдите край яз. „Искър“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here