Мая Манолова и Татяна Дончева публично се скараха на Хаджигаев за това, че се предлага за министър без знанието им.

По думите му, гласовете на БСП са им нужни, а възможно най-бързия начин „да ликвидират“ ГЕРБ, е ГЕРБ да ги подкрепят

 

 

Преговори за ново правителство още не се водят, но аз съм готов да започна веднага, защото това е важно. Харесва ли ни, или не, гласовете на БСП ни трябват и без тях не можем да направим нищо. Това заяви пред БНТ съпредседателят на коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ Николай Хаджигенов и създаде впечатление, че води преговири с ГЕРБ.

На въпрос на водещата „Вие лично бихте ли се пожертвал за министър“, Хаджигенов отговори: „Ако се наложи – да“.

Водещата продължи: „Като какъв министър?“. Николай Хаджигенов отговори: „Каквото се наложи. Естествено, в рамките на моите компетености, защото идеята за адвокат „пенкилер“ или за политик „пенкилер“ някакси не ме привлича“.

По думите му гласовете на БСП са им нужни, а възможно най-бързият начин „да ликвидират“ ГЕРБ, е ГЕРБ да ги подкрепят.

Според Хаджигенов част от хората искат неистово веднага нови избори.

„Сякаш изборите са вълшебна пръчица, с която всичко ще се реши: Бойко ще изчезне, ще оправим държавата на другия ден след изборите и всичко ще мине. Това е едната страна на въпроса. Но от друга – за първи път от 15 години в парламента няма наци партии. Искаме ли отново „Обединени патриоти“ в парламента, защото това е възможност при нови избори? Искаме ли Васил Божков? Аз не казвам да влизат или не, това го казва избирателят. Но в този момент, когато ГЕРБ и Бойко Борисов се гърчат, т.е. отрязали сме две от трите глави, но една глава стои, ако сега направим избори, каква е вероятността той да извади още един златен пръст – доста сериозна“, коментира Хаджигенов.

„Направихме безумна коалиция, но тя сработи“, призна Хаджигенов.

Той коментира, че е проследил платформата „Ти броиш“ на „Демократична България“ и за негова изненада резултатите съвпадат почти до втория знак с резултатите от ЦИК, защото е очаквал да има доста машинации на ЦИК. Но се е изненадал приятно.

Според него сме имали относително честни избори.

„На този етап имаме един приемлив резултат, относително доста честен. Това, което трябва да направим, е да опитаме да съставим правителство, да опитаме да довършим ламята. Това правителство може да има много кратък живот, за този кратък живот обаче ние трябва да променим Изборния кодекс, за да може следващите избори да имат смисъл – електронно гласуване, видеонаблюдение на избирателните секции, гласуване по пощата“, обобщи Хаджигенов.

Възможно е да има две в едно избори през септември, възможно е да има и предсрочни избори според него, но вероятно това правителство ще оцелее поне три месеца. По думите му, в една нормална работеща демокрация няма значение кой ще бъде министър-председател.

„Част от вота е насочен по този начин, хората продължават да търсят месия – човека с вълшебната пръчица, което някога доведе Байко Борисов на власт. Това е грешка. Когато демокрацията работи както трябва, няма значение човекът, който ще е най-отпред. Естествено има значение, но то не трябва да бъде толкова голямо“, категоричен беше той.

Тепърва ще формираме парламентарна група, не е задължително Хаджигенов да е част от нея, каза Манолова

„Изразеното от Николай Хаджигенов тази сутрин по националната телевизия е негово лично мнение, което по никакъв начин не ангажира коалицията „Изправи се! Мутри вън!“. Нееднократно в предизборната кампания сме заявили ясно, че нито ще даваме подкрепа, нито ще търсим подкрепа от ГЕРБ и ДПС. Това каза на извънреден брифинг лидерът на формацията Мая Манолова.

„В разговори и пазарлъци с партиите на статуквото не влизаме. С ГЕРБ, БСП и ДПС в пазарлъци за правителство не влизаме“, категорична беше Манолова. Тя разказа, че Хаджигенов е бил съпредставляващ коалицията „Изправи се! Мутри вън“ заедно с нея до провеждането на парламентарните избори. А сега идвало ред да се сформира парламентарната им група, която да избере свое ръководство и свои говорители.

„Всъщност не е задължително г-н Хаджигенов да е част от тази група, особено ако смята да става министър с подкрепата на ГЕРБ и на ДПС“, заяви Манолова.

„Нито един от избраните депутати, който си позволи да влиза в договорки за министерски кресла, постове и позиции, няма да бъде част от парламентарната ни група, категорична бе тя. И напомни позицията си, че ще водят разговори с „Има такъв народ“ и „Демократична България“ за общи действия след влизане в НС“.

„Категорично за нас е неприемлива каквато и да е договорка за каквито и да е постове, особено с подкрепата на ГЕРБ и на ДПС“, отсече Манолова. „Предупредили сме и е ясно, че никакви разговори от „готови да се жертват, ставайки министри“, няма да бъдат толерирани“, подчерта Манолова.

Госпожите Манолова и Дончева очевидно не са нито гледали, нито чули, нито разбрали, както обикновено. Това каза Николай Хаджигенов от „Изправи се! Мутри вън!“ пред Агенция „Фокус“.

По-рано през деня от изявление пред медиите на Мая Манолова и Татяна Дончева стана ясно, че адвокат  Хаджигенов може да не е част от бъдещата парламентарна група на коалицията.

Повод за скандала стана изказване на Хаджигенов от по-рано сутринта по БНТ, в което той обяви, че би станал министър, ако трябва да пожертва себе си.

„Това е толкова възможно, колкото БСП, ДПС или дори ГЕРБ да решат да подкрепят правителство на малцинството или каквото и да било и вие да не им вземете гласовете. Да, това е коментар на истински политик. Те говорят едно, а правят друго. Иначе казано – заради някакви техни мнения, те са готови да излъжат избирателите, казвайки им, че можем да не вземем гласовете на ДПС. Аз, ако съм на ДПС и ГЕРБ, бих подкрепил всяко едно правителство на малцинството. Искам да видя как Манолова или Дончева или който и да било, няма да им вземе гласовете. Това в правния мир изобщо не е възможно. На вратата на Народното събрание няма да пуснат депутатите на ГЕРБ и ДПС? Това е смешно“, допълни Хаджигенов

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here