Костадин Костадинов
„Резултатите са известни, бъдещите депутати – също. На първо място, очевидно е желанието на хората за промяна на управлението. Дългата хегемония на ПП ГЕРБ във властта доведе до съвсем нормална и предвидима умора от управление. Това е така в целият цивилизован свят. Само в кралства, диктатури и авторитарни режими има дълги еднопартийни управления. Борисов отчиташе този минус и е факт, че отстъпваше на всеки всичко. На РБ в предния парламент даде 5 министерски кресла за мижавият им резултат. На обединените тогава патриоти – също. Манолова подкрепи за омбудсман. Отстрани знакови лица само при съмнение в корупция. И т.н., и т.н. Но очевидно и това не бе достатъчно“- това заяви кординаторът на СДС за Югозападна България Костадин Костадинов, който е председател на общинския съвет в Дупница.
Неговата фаворитка за парламената от Кюстендил Анелия Любенова събра едва 800 гласа от цялата Кюстендилска област с 73 000 имащи право на глас.
„Има и друга важна причина.“- коменитра Костадинов:“ В света мина и минава мощна ляволиберална и популистка вълна. Видяхме бунтовете в САЩ, жълтите жилетки във Франция, Брекзит в Англия и други. Това доведе до влизане във властта на движения като Пет звезди в Италия, като Зеленский в Украйна, дори Тръмп е част от тази вълна. неминуемо бе тя да достигне до България. Интернет, социалните мрежи, новите информационни технологии дадоха трибуна и сцена на хиляди лузери, проповядващи от неомарсизъм и комунизъм до псевдолиберални мислители за тайни общества и конспирации. Обикновеният човек се „загуби“ в мистерии за кемтрейлс, ционистки заговори, лявомарсистки платформи до ненормални глупости. Но при всички тези общества и теории основният прицел бяха партиите и политиците. Като причинители и виновници за всички човешки беди. Като някакви извънземни, сюрреалистични субекти, изпълняващи тайни мисии на злокобен, таен център. Сякаш Борисов не е роден в Банкя, а на планетата Плутон. И е изпратен да затрие българската раса.
В социалните мрежи се развихри небивал негативизъм, разгул на омразата и мизантропията. Всеки плюе всеки и всички плюят политическата класа, особено управляващите. Това провокира и летните протести, които също имат голям дял в сваляне на доверието от управляващите. Появиха се и компроматите – шкафчета, любовници, къщи и имоти в чужбина… Действията на главния прокурор също спомогнаха немалко за реципрочни действия.
И все пак, ГЕРБ/СДС са безспорни победители на тези избори. Със 7% пред вторите и 11% пред БСП. Но и с минус 7% спрямо предните избори. Преди две години говорих на коалиционно събрание на ГЕРБ и СДС. Казах им, казвам и сега – гледайте събитията в СДС след 1999г. И мислете за днес. Ще кажа и друго – който отписва Борисов и ГЕРБ, много ще сбърка. Необходимо е само те да преминат още малко в дясно, да запълнят сегашният вакум и ще станат утвърден, разпознаваем и голям политически център.
ИТН. Или партията на Слави. Имат огромно право да празнуват. Резултата им е страхотен. Браво. Но не е изненада. Не е изненада за всички нас, които се занимаваме с политика професионално. Слави събра освен преимуществено негативния вот, но и голяма част от т.нар.латентен вот. Това е вота на предимно негласуващите. Които излизат веднъж на 10 години. Така бе и през 2001, и през 2009г.
Сега пред Слави има два пътя – да получи подкрепа от БСП или от ГЕРБ. И двата са непродуктивни за него. Третият път е да предизвика предсрочни нови парламентарни избори. Но и това е доста рисково. Защото така този продавач на надежда ще изгуби голяма част от ореола си. Че е решението. Че е изхода. Че е надеждата.
Слави спечели вота в чужбина. По този повод ще ви разкажа една история: Пътувал си един човек във влака. нека го наречем Славиту. По някое време в купето влязъл един непознат. „Здравей, казал непознатия, аз работя в чужбина. Но ми се случи нещастие – някой ми е гепил портфейла на гарата. Та имам един малък пръстен, продавам го 50 евро. Би ли го купил“? „Дай да го видя, казал Славиту“. Позавъртял го, попазарили се и се разбрали за 30 евро. Е, какво толкова, ще кажете вие? Вижте, те и двамата знаели, че пръстена е фалшив. Но само Слави знаел, че банкнотата от 50 евро, с която платил, също била фалшива. Но пък тази от 20, рестото демек, си била истинска…
БСП стана жертва на собственото си поведение и политики. Несъразмерната войнственост, крайната, непродуктивна опозиционност, фалшивите намерения и откровени лъжи, продуцирани от Нинова, тежката вътрешна битка и не на последно място, неадекватно наредените листи доведоха до исторически крах. БСП вместо да оглави протестите, да не се срамува да ги нарече политически, да развее високо знамето на социалната, но и европейска държава, предпочете да се крие и да снесе в чуждо гнездо. Вместо това в нейното снесоха Мая, Хаджигенов и Бабикян.
Не е без значение и ретроградната, антипазарна и неприложима Визия за България. Вместо към Европа, Нинова ни подръпваше на изток. Българският народ помни срещата й с резидента Решетников и спазаряването на кандидатурата на Радев. И накрая Нинова падна в гроба, който копаеше за Борисов.
Сега най-важното е БСП да се освободи от своята „лидерка“ по най-бързият начин и да започне спешно да се европеизира. Но защо ли не го вярвам…
Демократична България се представи добре. Вярно е, че след Росенец бяха над 15%, но и 9,45 е добър резултат. Защо ли обаче не съм оптимист за тях? Защото бяхме заедно в Реформаторския блок и си ги знам. Там няма №2, всички са №1. И по никакъв начин не признават чуждо мнение. Дано не съм прав.
Изправи се също прескочиха чертата. Те са по-зле и от ДБ. Мая, Бабикян, Хаджигаев, Делчев… До сега беше лесно, всички бяха отвън. Но сега, когато трябва да се формира обща позиция, общи политики, просто не ги виждам.
ДПС? За тях всичко е известно.
И така, разгледахме отборите на терена на парламента. Сега за мача: най-важното, най-необходимото, най-спешното е да се сформира кабинет. Дали кабинет на ново мнозинство, дали кабинет на малцинство, дали програмен, експертен, дали някакъв друг, важното е да се формира! Защото обратното е страшно – първо, политическа криза. Неясна, без времеви хоризонт, замърсяване на политическата сцена, подем на тъмни и подземни сили. Второ, пандемията. Тя изисква ежедневно, ежечасно управление. Болниците са вече извън възможностите си, медиците са зад прага на силите. Икономическите мерки също трябва да се анализират постоянно. Трето, икономика и администрация. Всеизвестно е, че в преходен период администрацията блокира и чака новото управление. Това предопределя забавени плащания, липса на вземане на решения, грешки и непълноти. Четвърто, новият европейски програмен период. Плюс Плана за възстановяване и развитие, Зеленият пакт, приключването на сегашния период. И още, и още.
Миналият път ви написах, пиша и сега – искате промяна на модела. Промяна на управлението. Смяна на лицата. Искам го и аз. Въпросът е – в каква посока? За мен и за още няколко милиона българи посоката е ясна – към Европа. Към демокрацията. Към пазарните отношения. Ето това трябва да бъде Национален консенсус. За всички граждани, партии и политици.
Кой е нашият общ, български идеал? Той е повишаване на доходите до нормално, европейско равнище. В максимално бързи срокове.
Кой е нашият общ, български девиз? Съединението прави силата.
Коя е нашата обща, българска цел? Добруване и спокоен живот за нашите деца.
Кои са нашите общи, български ценности? Трудолюбие, гостоприемство, доброта.
В края – пожелавам си новите депутати да бъдат ХОРА! Нека им дадем време и доверие в аванс. Нека спрем с хулите, манипулациите и злобата. Нека благодарим на всички досегашни депутати за постигнатото и да продължим бързо напред.“

3 КОМЕНТАРИ

  1. Този вече май се изживява ,като гуро на политическия анализ.Изказва се компетентно по всички въпроси ,но да погледнем какви ги върши .Където работят негови фирми – „мерси“.

  2. Ами нали си го избрахте да води общината, каква му е работата, освен да си набута фирмите да правят ремонти и да затвори общинската болница за да процъфтява Лефтеровата – където той ръководи финансите.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here