Методи Чимев заяви, че е доволен от одобрената кандидатура на общината, зам.- кметът Олга Китанова е агнажирана с детайлите около настаняването и работата на центъра.

Информационен център „Европа Директно“ ще има в Дупница. В страната ще има общо 13- те такива, като Дупница ще бъде единственият град, който не е областен център от тази група.
От общината съобщиха Европейската комисия е одобрила Дупница. Община Дупница е заявила интерес през октомври миналата година да приеме един от тези центрове в страната.
„Ще бъдем един от 13-те центъра в страната, което е огромен успех и дава редица преимущества за общината ни. Нещо повече, Дупница е единственият град, който не е областен център“, коментира кметът на общината инж .Методи Чимев.
Информационният център „Европа Директно“ ще има за цел да подобри предоставянето на информация, документация и знания за Европейския съюз и неговите институции сред местната и регионална общност в област Кюстендил. В рамките на годишните програми ще бъдат организирани редица събития, допринасящи както за повишената информираност на гражданите и гостите на Дупница, а така също и за стимулиране развитието на областта чрез различни инициативи, както и възможности за развитие в отделните отрасли за местната общност.
„Центърът ще започне работа още през другия месец, като за целта вече обсъждаме варианти за помещение. Зам.- кметът Олга Китанова е ангажирана с процеса от самото начало. Предстоят й още няколко срещи и разговори, за да се обсъдят подробностите, начин на работа, възможности, кактои сътрудничеството. За нас като община, за местния бизнес и предприемачите в региона това е от голяма полза, защото ще могат на място да получават информация за европейски проекти, за законодателството в други държави членки на ЕС, ако желаят да правят бизнес там. Гражданите ще могат да получават информация за условията, свързани със законодателството за работа в чужбина, пенсионно и здравно осигуряване, информация за пътуване свързано с КОВИД регулациите на отделни държави и други“, допълни инж.Чимев.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here