Някoй трябвa дa oбяcни нa Тoшкo cцeнaриcтчeтo, чe прeдлoжeниeтo зa пoдкрeпa нe oзнaчaвa прeдлoжeниe зa кoaлиция.

Тoвa прeдупрeди във „Фeйcбук“ бившият министър на вътрешните работи Бoгoмил Бoнeв, който е от Банско и добавя:

„C цeли 9 пунктa ca пoд ГEРБ. Хриcтo Ивaнoв e пeтa пoлитичecкa cилa. Мaя e пocлeднa. И тoвa нe им прeчи дa cи вирнaт нoca. Утрe Бoриcoв кaтo пoчнe дa ги пaзaрувa, щe ги питaмe. Кaтo ce oбoбщи, пaртиитe нa прoтecтa, oт кoeтo тeзи тримaтa глупaвo изключвaт БCП, зaгубихa избoритe oт пaртиитe нa cтaтуквoтo. При cлeдвaщи избoри рeзултaтитe мoжe cъвceм дa нe ca в тяхнa пoлзa. Миcлeтe, eй! Eдин кaбинeт нa мaлцинcтвoтo, пoдкрeпян и oт БCП, бeз никaкви кoaлиции, имa мнoгo пoвeчe врeмe дa вкaрa в трeтa глухa ГEРБ, oткoлкoтo eдин cлужeбeн кaбинeт. Докато се сформира кабинет, Баце ще вземе да въоръжи армията до зъби с чертежи на най-напредничави оръжия.“

Името на Богомил Бонев се спряга за министър в кабинета на Слави Трифонов и малцинството, а също и в евентоален служебен кабинет.

Министър-председателят Бойко Борисов призова партиите, които влизат в парламента и обявиха, че няма да работят с ГЕРБ, да „поемат отговорност“ и да съставят правителство.

„Колегата политик Слави Трифонов трябва да излезе и да си поеме отговорност“, каза Борисов по време на заседание на Министерския съвет в сряда.

По-късно лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов припомни процедурата според конституцията. Тя предвижда първи опит за правителство да направи лидерът на най-голямата партия – ГЕРБ. „Има такъв народ“ се класира на второ място.

„Най-колегиално го моля да започнат да си правят състава на правителството, мнозинството, кой ще е председател на парламента, на комисиите, министри, зам.-министри, това е сложна задача, да не дезертират. Да не се оправдават, че не им достигат гласове.“

Борисов предложи подкрепа за съставяне на кабинет с мандат на партията на Трифонов „Има такъв народ“ с „10 дежурни депутати“.

„Ако толкова им е нужно за нещо, готов съм да имам 10 дежурни депутати, които да ги подкрепят. За мен е важно да има стабилно управление, аз обичам държавата“, каза той.

ГЕРБ получи най-много гласове на парламентарните избори в неделя, но недостатъчно за управляващо мнозинство. Останалите партии, които ще влязат в новия парламент предварително обявиха, че няма да участват в коалиция с ГЕРБ.

На изборите в неделя ГЕРБ получи 26.12% от гласовете, следвана от “Има такъв народ“ с 17.66%, “БСП за България“ с 15,01%, ДПС с 10.49%, “Демократична България“ с 9.45% и “Изправи се! Мутри, вън!“ с 4.72%.

Няколко часа след предложението на Борисов, Слави Трифонов отхвърли предложението:

„По повод на различни политически изказвания и предложения, изразени в последните дни, искам да кажа следното: Има много ясна законова процедура, упомената в Конституцията, и ние съвсем логично я спазваме и вървим по нея“, написа Трифонов във Фейсбук.

Във вечерта на изборите Борисов предложи на останалите партии, които ще влязат в парламента, „мир“ и съставяне на експертно правителство. „Аз ви предлагам мир – да сложим експертите и да поемем отговорност до декември да излезем от пандемията и да тръгнем нагоре“, каза тогава той.

В сряда Борисов каза, че нови избори не са решение и че противниците му трябва да съставят кабинет. „Ако не го направят, това означава, че те искат да хвърлят държавата в хаос и това показва, че не са способни да управляват“, каза още Борисов.

Той заяви, че ГЕРБ ще направи предложение за кабинет, тъй като го дължи на избирателите си. „От заявките, които чувам, надали ще стане. След това те да се съберат и да си направят правителство. Това сме го гледали при Орешарски, ще го гледаме в по-лош вариант“, каза още Борисов.

Като възможно решение той предложи свикване на Велико народно събрание и въвеждане на мажоритарна избирателна система, както и приемане на промени в Конституцията, предложени от президента Румен Радев.

След началото на протестите през лятото на 2020 г. Борисов предложи свикване на Велико народно събрание и “рестарт на системата“ чрез промени в Конституцията. До това така и не се стигна, след като управляващите не събраха подкрепа в парламента.

2 КОМЕНТАРИ

  1. Ето Богомил Бонев е ярък пример кои точно са против ГЕРБ. Един бивш, овладял нагаждачеството до съвършенство пак прави лупинги да се хареса на някой. Ето такива неуспели и нереализирани нарцизи като него са против ГЕРБ. Само като си спомня как позорно Иван Костов го изхвърли на бунището и всичко за сегашното му поведение ми става ясно. Няма Бонев, няма Богомиле да бъдеш отново комсомолски секретар. Най много групов отговорник в някой дом за стари хора.

  2. Този е в трета глуха отдавна.Фалира няколко хотела в Банско и се видя ,че и бизнесмен не ствава . Такива като се заправят на политически анализатори да ти се доповръща.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here