Редовите къщи на комплекс „СамЕлион” в Самоков бяха отличени в международния конкурс „Животворна светлина” 2020 в категория: New build – Residential buildings.
Еднофамилните редови къщи са част от обществения и жилищен комплекс „СамЕлион”. Сградата се състои от четири къщи, организирани в две надземни нива.

Поради спецификата на редовата къща са използвани покривни прозорци. При оценката на проектите се акцентира на ефективното разпределение на дневната светлина в сградата, гледката към околността, дизайнът и естетическото въздействие.
Промяната, която дневната светлина носи в сградите е магия. Идеята на конкурса „Животворна светлина” е да популяризира добрата архитектура, да покаже добрите примери на общите проекти на архитекти и дизайнери. Първото издание на конкурса за архитектурни проекти с използване на покривни прозорци е проведено през 2014 година. В конкурса участват проекти от България, Босна и Херцеговина, Северна Македония, Черна гора, Румъния, Сърбия и Турция.


Всеки един строителен проект преживява специфичен процес на създаване, което се превръща в негова история. Тази история се материализира в архитектурен образ, който сградата получава. Това е вдъхновението за избиране на лайтмотива на наградите през 2020 година: „Нека вашата история се превърне в победител!”. Проектът на редовите къщи на комплекс “СамЕлион”, разработен от архитектурно бюро S Architectural Team с ръководител арх. Любомир Станиславов”, получи специалната награда на авторитетното жури в категория „Еднофамилни къщи, ново строителство”.
Припомняме, че инж. Петър Георгиев – изпълнителен директор „Самел 90”АД и „Самелион“ АД, получи приза „Инвестиция на зелено на годината“ от Българска агенция за инвестиции за грандиозния проект. Наградата е признание за сериозната инвестиция. Строителството на място върви на пълни обороти, комплексът вече придобива реална форма и дава заявка да се превърне в истински рай за отдих и спорт.

Инж. Петър Георгиев следи строителството.

Инвеститор е военният завод „Самел 90”АД, като до този момент са вложени над 5 млн.лв за реализацията на проекта и на място ще бъдат разкрити 250 работни места. Строителството започна от нулата. На място ще има четиризвезден хотел с 200 легла, тризвезден хотел със 160 легла, ресторант с 280 места, лоби бар, конферентен център, детски център, търговски обекти. Спортно-възстановителният център включва многофункционална зала с 2500 места, тренировъчна зала, спомагателни зали, басейн, СПА център, фитнес.
Вижте видеоканала ни:


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here