10 души, изнудвали чрез заплахи за убийство длъжници, теглили кредити, са арестувани днес при акция на ГДБОП в Бобов дол, Радомир, Дупница и София. Акцията е под надзора на Специализираната прокуратура. Закопчаните са привлечени към наказателна отговорност за участие в организирана престъпна група за изнудване чрез заплахи за убийство и физическо насилие над длъжници на лицензирано кредитно дружество.
В хода на действията по разследването са намерени и иззети документи, записки с имена на длъжници, пари и други доказателства за престъпната дейност. Събраните до момента данни сочат, че групата е действала от юни 2020 г. на територията на Бобов дол, Радомир, Дупница и София. Част от участниците са имали трудово-правни или гражданско-правни отношения с дружеството, в чиято полза са „събирали“ с насилие дължими от кредитополучателите суми.
Жертви на изнудване са били предимно малоимотни и временно безработни граждани с финансови затруднения. Взетите от тях кредити най-често били в размер на 500-1000 лв. срещу лихва от 12 до 20 процента. При забавяне на вноска или на окончателно погасяване на дълг, длъжниците бивали заплашвани със смърт, изнасилване, палеж. На някои от тях бил нанасян побой.
Повечето от обвинените за участие в групата са осъждани или с криминалически регистрации за престъпления срещу личността. С постановления на наблюдаващ прокурор 10-имата обвинени са задържани за срок до 72 часа. Предстои в Специализирания наказателен съд да бъде внесено искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ за всеки от тях.
Подробности за действията по воденото досъдебно производство на брифинг изнесоха Валентина Маджарова, и.ф. административен ръководител на Специализираната прокуратура, и директорът на ГДБОП главен комисар Любомир Янев.

Както писахме:

 

ГДБОП разследва служители на ,,Техномаркет’’ – Дупница за изнудване с кредити, Марио Начев: Дължа хиляди леловове на банки, избягах в Англия за да се спася!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here