Общинският кризисен щаб заседава в петък

Третата вълна на ковид заля Самоковско, 33- ма са заболелите през уикенда, двама са починали. И броят на хоспитализираните гони рекорда от края на ноември 2020 г. В момента в болница се лекуват 57 души. Толкова голям брой, настанени в болница, са отчетени на 26 и 27 ноември, когато те са били 62-ма и на 16 и 17 декември, когато са 56. Общият брой на активните случаи от днес е 152, нива не достигани от края на декември.
От началото на 2021 г. до началото на миналата седмица броят на активните случаи на ковид се задържаха под 100. Добрата новина е, че през уикенда са отчетени и значителен брой излекувани– 16, с което общият брой от началото на извънредното положение премина 1000. От обявяване на извънредното положение положителните тестове са 1235. Излекуваните са 1009, а починалите с коронавирус инфекция – 74.
От община Самоков припомнят, че първите случаи на ковид бяха отчетени в края на април 2020 г., когато положителни тестове дадоха 4- има души. През почти целия месец май нямаше заразени, като първите положителни теста се явиха в началото на юни. Тогава епидемичната обстановка започна да се усложнява и в рамките на един месец бяха диагностицирани 180 лица. С предприетите мерки, епидемията на територията на общината бе овладяна и започна спад в цифрите на положителните тестове. През месец юли бяха диагностицирани 81 лица, а през август само 7. Нивата се задържаха и през септември, когато положителните тестове за месец бяха 12. До 20 октомври нивата на заразените бяха в нормални граници, като в този период бяха отчетени 16 положителни теста. Усложнената епидемична обстановка започна след 20 октомври, когато само за 10 дни се диагностицираха 80 новозаразени. Цифрата започна прогресивно да расте през целия ноември, като за един месец бяха отчетени 372 положителни с ковид лица. През ноември са и дните със своеобразен рекорд на активни лица, като на 25 и 26 ноември цифрата достигна близо 400. В края на декември цифрата на новозаразените и на броя на активните лица започна да спада. За последния месец на 2020 бяха диагностицирани общо 241 лица. Това е месецът с най- много починали – 28. През ноември битката с болестта са загубили 18 души, а през януари – 10.
От началото на годината данните показаха овладяване на епидемичната обстановка, като през целия януари са отчетени общо 46 положителни теста. През февруари, въпреки почти двойното покачване на броя на диагностицираните с Kовид 19 – общо 82 за месеца, положителна тенденция бе, че се задържаха ниски нива на настанените в болница. Починалите през месеца са трима. За съжаление от началото на март данните започнаха да отчитат сериозно завишение, като само за първата половина на месеца са диагностицирани нови 111 лица. Нивата от около 30 настанени в болница, които се задържаха през януари и февруари, започнаха да се покачват значително, особено от началото на миналата седмица. Миналия понеделник те бяха 39, а към тази сутрин са с близо 20 повече. Само за първата половина на март са починали четирима. За изминалата една година от обявяване на извънредното положение през карантина са преминали 3451 лица, на 3189 от тях е отпаднала карантината. Към тази сутрин под карантина са 131.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here