Бурени и земни насипи заобикалят 2- метровия военен паметник, който след години в странство в село Самораново беше върнат на мястото си в района на бившите казарми в Дупница. Тъжна е обаче обстановката около монумента и вместо гордост и патриотизъм…, навява само скръб и жалост.


Припомняме, че страшен спор се заформи през пролетта на миналата година в Общинския съвет по повод идеята монументът на войник да се върне на мястото си. След бурни спорове беше подпечатан билетът за връщането у дома на бетонния войник. В момента обаче изглежда сякаш той е кацнал там съвсем случайно и не на място. Паметникът, изваян в чест на бойните подвизи, силата и смелостта на българския войник, стърчи сред земни насипи, които го заобикалят като окопи. Поне бетонната площадка е разчистена, но околностите са в потресаващ вид. Човек все си представя, че около паметниците трябва да има зеленина, цветя, приятна обстановка за отдаване на почит. На горкия паметник определено не му върви.
Преди повече от десетилетие той беше спасен от разграбване от бившия военен командир Спас Радев от Самораново, който почина преди 6 години. По негова самоинициатива, след закриване на поделението, кран пренася монумента в двора на къщата му в Самораново. Радев се решава на рокадата, след като роми от „Гиздова махала“ нападнали базата да крадат.

Радев показва спасеният паметник.

„Когато влязох в базата, паметникът бе полуразрушен, катурнат и приготвен за разфасовка за вторични суровини. Крадците са предположили, че под бетона е пълен с желязо, разрушена е част от ръката и пушката, която държи. Кощунство е да се рушат паметници, без значение какви са. Всичко, което е направено, трябва да бъде съхранено, то е белег на времето, на духа, на съзнанието. А обикновените български войници са давали живота си за кауза, значи са вярвали дълбоко. Много се надявам паметникът да бъде възстановен. Говоря със скулптори, но искат пари, никой не иска на доброволни начала да прави каквото и да било.“, сподели за спасяването на войника преди години Радев.
През миналата година искане за връщането на монумента на място в Общинския съвет входира Спас Говедарски.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here