Гросмайсторът Нургюл Салимова ще изтопи конкуренцията на Международния турнир по ускорен шах, който ще се проведе утре в Перник. Днес шампионката гостува на кмета Станислав Владимиров. Нургюл е гросмайстор за жени, европейска шампионка за момичета до 8 г. и световна шампионка девойки 12 г. В момента заема 2-ро място в световната ранглиста на ФИДЕ за девойки до 18 години. Тя бе придружена от треньора си и Васил Антонов – председател на сдружение БФШ 1928.


Турнирът по ускорен шах ще се проведе тази събота и неделя в Перник. Събитието ще бъде открито утре в Двореца на културата в 13:00 ч., когато ще започне и първият кръг. За двата дни на турнира са потвърдили участието си 120 шахматисти, сред които четирима гросмайстори и трима международни майстори. Състезатели, представляващи 6 федерации, ще вземат участие в надпреварата. Най-малкият участник е роден през 2015 година, а най-възрастният – през 1925 година.
Сред имената на шахматистите се открояват Кирил Георгиев – неколкократен шампион на България, понастоящем играещ за Северна Македония, Радослав Димитров и настоящият шампион на България Мартин Петров. На турнира в Перник ще участва и една от легендите на българския шахмат – гросмайстор Евгени Ерменков, както и гросмайстор Владимир Димитров. Фигурите ще мести и цяла плеяда млади таланти – шампиони в различни възрастови групи.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here