Кметът на Дупница Методи Чимев преотстъпи правото на 5- годишния Енцо Николов да направи първата копка на новия Център за временно настаняване, който общината строи. Малчуганът заби лопатата, а градоначалникът се включи след него.


„Искам да стана строител.“, отсече Енцо, макар все още да е още в детската градина. Той обаче вече се стяга за първи клас, в школо в Костинброд, откъдето е семейството му. На церемонията беше с майка си Стефка Владова, собственик на фирма „Сити Строй 63“, ангажирана с изграждането на центъра.


„Финансирането в размер на 474 710,88 лева и е изцяло безвъзмездно. С изграждането на центъра вече няма да се налага да правим кризисни центрове, а ще имаме реална възможност за подкрепа на хора в истинска нужда. Преди две години входирахме проекта, миналата бе одобрен. В рамките на 12 месеца трябва да започне да функционира. Самото изграждане е планирано да бъде за 120 дни, ако климатичните условия позволяват. Готови сме да подадем ръка на нуждаещите се, но се надявам те да са малко.“, каза Методи Чимев.


Проектът беше благословен с водосвет. На церемонията присъстваха зам.- кметовете Олга Китанова и Крум Милев, директорът на отдел „Строителство“ инж. Иван Бельов, на отдел „Транспорт“ Александър Паризов и др. представители на общинска администрация. На място беше и кандидатът за депутат д-р Александър Паризов.


Новият център е в съседство с действащия от години Център за настаняване от семеен тип за деца. Теренът е край новите социални жилища. Както сме писали, ще се строи на терен с площ 2744 кв. м. Центърът ще е с капацитет 10 места, сградата ще има двор, помещенията трябва да осигуряват домашна атмосфера. Ще има единични, двойни и тройни стаи със самостоятелни бани, пригодени за хора с двигателни увреждания. Проектът включва също общи части, стаите трябва да осигуряват възможност за лесно наблюдение от страна на персонала.


През 2018 г. в града отвори кризисен център, където през зимата бяха настанявани хора, останали без дом. Кризисният център предоставя на бездомните хора нощувка, храна, перална, отопление, дрехи… Центърът се намира на ул.“ Велико Търново“, само на метри от Бърза помощ и бившата „Военна болница“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here