Десетки долнобанци и гости на рилския град изпълниха преди обед централният площад „Възраждане“, за да празнуват заедно 143-та годишнина от Освобождението на България от турско робство.
Слово за 3 март – Националният празник на Република България, за Освобождението на Долна баня преди 143 години и за приноса на 14-те опълченци, взели участие в боевете на Шипка и при Шейново по време на Руско-турската война 1877-1878 година от тогавашното село произнесе Лиляна Драганова – председател на общинския съвет. Тя припомни исторически факти и събития за приноса на руските войски на генералите Веляминов и Шувалов, донесли така жадуваната свобода на долнобанци.
Празничният ден продължи с концерт на деца, ученици и самодейци, като в продължение на около час звучаха песни, вихриха се танци и звучаха стихове за Родината и Свободата. В концерта взеха участие възпитаници от Детска градина „Юрий Гагарин“, от Средното училище „Неофит Рилски“ и Фолклорната танцова формация „Венетица“ от Народно читалище „Рила-1898“. Изпълненията на участниците в празничният концерт на открито бяха бурно аплодирани от пъстрото множество, изпълнило центъра на рилския град.
Заради пандемията от коронавируса тази година церемонията по издигане на националното знаме бе на красивия център, а под звуците на химна „Мила Родино!“ националният трибагреник бе вдигнат от заместник кмета на община Долна баня инж. Красимир Тодоров, асистиран от председателката на местния парламент Лиляна Драганова.
Празничният ден завърши с традиционното полагане на цветя на паметната плоча на 14-те опълченци, както и на мраморната плоча на Васил Левски и Георги Бенковски от името на община Долна баня, общински съвет Долна баня и общинската администрация. Цветя на признателност поставиха и десетки долнобанци.
Любомир Кузев

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here